Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sukobi u SAD-u se nastavljaju: Koriste suzavce i šok bombe…

Prosvjedi su izbili u Austinu, Texasu, Kentuckyju, New Yorku, Omahi, Oaklandu i Los Angelesu u Kaliforniji te u Richmondu u Virginiji, gdje je interventna policija ispalila kemijska sredstva na sudionike marša.

Američka policija koristila je šok bombe i suzavac protiv prosvjednika u gradovima širom SAD-a, nakon što je Donald Trump poručio da će znatno povećati broj saveznih agenata u velikim gradovima pogođenima nasilnim prosvjedima. Prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti, koje je potaknulo ubojstvo nenaoružanog crnca Georgea Floyda u Minneapolisu, izbili su u vrijeme dok se američki predsjednik Trump bori za ponovni izbor protiv demokratskog kandidata Joea Bidena. Jedna od glavnih Trumpovih predizbornih parola je ‘zakon i red’.
Prosvjedi su izbili u Austinu, u Texasu, Louisvilleu u Kentuckyju, New Yorku, Omahi, Oaklandu i Los Angelesu u Kaliforniji te u Richmondu u Virginiji, gdje je interventna policija, prema američkim medijima, ispalila kemijska sredstva na sudionike marša Black Lives Matter (Crni životi vrijede).

U Seattleu su se dogodile ponovljene male detonacije u određenim ulicama, a prosvjednici su zapalili prikolice građevinske tvrtke koja gradi maloljetnički zatvor, piše AFP. Prosvjednici su isjekli automobilske gume i razbili prozore prikolica. Dobro oklopljena policija napala je prosvjednike, od kojih su neki nosili kišobrane kako bi se obranili od suzavca.
Policija Seattlea je rekla kasno u subotu da je uhitila 45 osoba zbog prosvjeda, koji su označeni kao pobuna, stoji na službenom Twitter računu policije. Čelnica policije u Seattleu Carmen Best molila je stanovnike da ‘u miru dođu u grad’ te je kritizirala nasilne prosvjede.
– Pobunjenici nemaju nikakvo poštovanje prema sigurnosti zajednice, prema sigurnosti policajaca ili sigurnosti poslovnih radnji i imovine koju uništavaju – kazala je, prenose lokalni mediji.
Savezni agenti u Portlandu
Policija i savezni agenti suzavcem su rastjerali prosvjednike južno od Portlanda rano u subotu, koji su prosvjedovali protiv Trumpovog slanja saveznih snaga među prosvjednike. Gotovo dva mjeseca traju prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti u najvećem gradu države Oregon.
Trumpovo slanje saveznih agenata u Portland ne podupiru lokalni dužnosti koji to smatraju prekoračenjem ovlasti savezne vlade i znakom autoritarizma. Prosvjedi u petak većinom su bili mirni, ali su ipak završili sukobom s policijom, a upotrijebljene su šok bombe i suzavac.

Portlandska policija potvrdila je da je muškarac izboden nožem, a osumnjičenog su ‘zadržali prosvjednici’ prije no što su ga uhitili policajci, navodi se u priopćenju. Žrtva je prevezena u bolnicu s teškim ozljedama.
‘Mali zeleni čovjek’
Ranije je prosvjednik, s kojim je razgovarao AFP, kritizirao prisustvo saveznih agenata u gradu te je podržao pokret Black Lives Matter.

– Ne sviđa mi se ovo što se događa ovdje, to što Trump radi – kazao je pedesetpetogodišnji zrakoplovni inženjer, dodajući da ne ‘želi doći blizu malog zelenog čovjeka’, odnosno saveznih agenata.

Glavni inspektor ministarstva pravosuđa, koji je zadužen za internu kontrolu, u četvrtak je otvorio službenu istragu o slanju saveznih agenata, ali je savezni sudac u Oregonu u petak odbio zahtjev države Oregon za zaustavljanjem slanja agenata. (24sata.hr)

Posljednje objavljeno

Odlični rezultati učenika na Festivalu matematike

OgPortal

Odobrena sredstva za projekt “Odrastimo sretni”

OgPortal

Zbog radova nova regulacija prometa na Baniji iduća tri mjeseca: Zatvoren dio Vrazove, smiju stanari, hitne službe i izvođač radova

OgPortal

Prekid vatre u Afganistanu: Ubijeno najmanje 11 civila

OgPortal

Novi mobilni rendgen za vozila na Bajakovu

OgPortal

Za Ogulinski festival bajke dobivena potpora od 100 tisuća kuna

OgPortal