Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U istočnoj Ukrajini počelo sveobuhvatno primirje

Potpuno i sveobuhvatno primirje počelo je danas u ponoć u zoni sukoba na istoku Ukrajine, objavio je predsjednički ured u Kijevu, prenose agencije.

Primirje u regijama Donjeck i Luhansk – gdje se proruski separatisti bore protiv ukrajinske vojske već više od šest godina – stupa na snagu nakon što je dvadesetak dosadašnjih pokušaja prekida vatre između dviju strana propalo.

Moskva i Kijev su ranije tijekom mjeseca prihvatili prekid vatre, što je preduvjet za daljnje pregovore predviđen mirovnim sporazumom iz Minska iz 2015.

U sukobu boraca koje podržava Rusija i ukrajinskih postrojbi poginulo je više od 13.000 ljudi od 2014., kada je Rusija pripojila Krim i kada su se proruske snage na istoku Ukrajine, poznatom kao Donbas, pobunile protiv Kijeva. Rusija je u više navrata negirala informacije o izravnoj umiješanosti u sukob.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij jučer je, uoči početka primirja, u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pozdravio napore za rješavanje sukoba ukrajinskih snaga i separatista. Predsjednici dviju država su pozdravili dogovor o potpunom i sveobuhvatnom primirju u Donbasu, navelo je ukrajinsko predsjedništvo u priopćenju.

Zelenskij je također pozvao na udvostručenje napora za oslobađanje ukrajinskih zatočenika u Donbasu, na Krimu i u Rusiji, dok je Kremlj naglasio da je važno da strane u sukobu bezuvjetno poštuju dogovore.

Predsjednik Putin je naglasio zabrinutost zbog zakona koji je nedavno usvojio ukrajinski parlament, a koji otvara put regionalnim izborima 2022., za koje drži da su suprotni sporazumima iz Minska, kao i da ugrožavaju izglede za rješenje sukoba.

Kijev planira održati regionalne izbore u listopadu u cijeloj zemlji osim u regijama Donjeck i Luhansk.

Jučer je i papa Franjo rekao da se moli za to da se konačno ispoštuje dogovor o novome primirju, jer bi to utrlo put “prijeko potrebnom i dugo očekivanom” izmirenju.

  • I dok zahvaljujem na ovome znaku dobre volje čiji je cilj povratak u tu izmučenu regiju toliko željenog mira, istodobno se molim za to da se dogovor najzad provede u djelo, rekao je Franjo.

Obraćajući se mnoštvu okupljenom na Trgu svetoga Petra za vrijeme nedjeljnoga Angelusa, Papa je istaknuo i potrebu za “učinkovitim procesom razoružanja i razminiranja”.

  • Samo će na taj način biti moguće obnoviti povjerenje i postaviti temelje za izmirenje koje tamošnje stanovništvo tako dugo očekuje i treba, kazao je.

Najnovije primirje smatra se ključnim za održavanje novog summita o rješavanju ukrajinske krize, na kojemu njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron žele dovesti za isti stol Putina i Zelenskija. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Gotovo je! Dalibor Domitrović ponovo je na čelu grada Ogulina

OgPortal

U Gradskom vijeću bi trebalo biti  8 vijećnika SDP-a,  6 vijećnika HDZ-a i 1 iz DP-a

OgPortal

SDP-u najviše glasova i za Gradsko vijeće

OgPortal

Domitroviću pobjeda u prvom krugu?

OgPortal

Prvi neslužbeni rezultati s pojedinih biračkih mjesta

OgPortal

Birališta zatvorena – čekamo prve, neslužbene rezultate

OgPortal