Jandroković: Preporuka zastupnicima – nosite zaštitne maske

Hrvatski sabor počeo je slobodnim govorima zastupnika, uoči rasprave o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa. Prethodno se sastalo Predsjedništvo Sabora i razgovaralo o daljnjem načinu rada Sabora na sjednici.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je nakon sjednice Predsjedništva dao je izjavu novinarima u okviru koje je iznio raspored rada parlamenta ovoga tjedna.

– Razgovarali smo i o korištenju zaštitnih maski i jednoglasno smo se dogovorili da svi zastupnici nose maske. One nisu apsolutna zaštita, ali smanjuju rizik zaraze. Stavili smo na glavnu govornicu pleksiglas. Predsjednici klubova i predsjednik Vlade moći će govoriti bez maske. Nakon svakog govora pleksiglas će se obrisati, kazao je.

Istaknuo je da Sabor ovaj tjedan nastavlja raditi kao i prošli. Dalje nastavljamo u prvom tjednu rujna. Ako se zdravstvena stiuacija promijeni možda ćemo postrožiti mjere, a možda ne. Vidjet ćemo.

Bačić o Zakonu o obnovi, Capaku i zaštitnim maskama

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, izjavio je novinarima uoči sjednice Sabora da su na sjednici Kluba zastupnika HDZ-a “još jednom prošli kroz Zakon o obnovi Zagreba i utvrdili već jučer na radnim tijelima da je zakon dobar”
– Zakon jeprošao redovnu proceduru. U raspravi je na njega uloženo 400 primjedaba. U najvećem dijelu je on već akceptirao primjedbe. U drugom čitanju tek nastupaju amandmani, a u ovoj raspravi će biti primjedbe.
Na pitanje je li Krunoslav Capak već postao “teret”, Bačić je rekao da Capak sjajno obavlja svoj posao i da ima punu potporu vladajuće većine.
Kazao je kako očekuje da će predsjednik Sabora predložiti obvezu nošenja maski u Saboru te da ne vidi razlog da se netko inati i ne stavlja masku dok su u Sabornici.

Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, Saboru je sa svoje prve sjednice predložila nova Vlada. Taj zakon treba osigurati temeljne principe organizirane obnove po svim pravilima struke i na način da se sačuva povijesna i umjetnička vrijednost Zagreba, rekao je premijer Andrej Plenković izražavajući želju da se o zakonu postigne što širi konsenzus i s drugim strankama i sa svim dionicima obnove.

Po predloženom zakonu, koji ide u prvo saborsko čitanje, konstrukcijsku obnovu zgrada financirala bi Vlada 60 posto, a po 20 posto vlasnici i jedinice lokalne samouprave. Formirat će se i Fond za obnovu koji će, osim same provedbe obnove, biti zadužen i za prikupljanje sredstava i predstavljat će svojevrsni One stop shop za sve građane koji su pogođeni potresom.

Saborski Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo podupro je jučer u prvom čitanju s devet glasova za i tri suzdržana glasa prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat istaknuo je kako je cilj Zakona konstrukcijska obnova zgrada kako bi oštećene zgrade mogle izdržati buduće potrese, te žurni povratak stanovnika svojim domovima.(hrt)

Facebook Comments