Policija o hapšenju heroja iz Trnja: Video upućuje na krivi zaključak, a snimanje je i zabranjeno

U utorak poslijepodne opširnim se priopćenjem oglasila PU zagrebačka, iz koje navode da se Blagus “protupravno ponašao”
Nakon što je u medijima u utorak objavljena snimka privođenja Tihomira Blagusa, čovjeka koji je otvaranjem odvodnog kanala prema Savi zaustavio poplavu u kvartu Trnje, javnost se zgrozila načinom na koji su se policijski službenici ophodili prema čovjeku kojeg smatraju herojem.

Naime, policajci su tijekom uhićenja primijenili silu te je jedan od njih Blagusu, kako sugerira snimka, stavio i nogu na vrat.

– Htio sam ih snimiti mobitelom, ali mi to nisu dopustili nego su mi istrgnuli mobitel iz ruke. Pokušao sam izvući mobitel, ali su me svladali, stavili lisice te su me priveli u policijsku postaju – rekao nam je Blagus o incidentu.

U utorak poslijepodne opširnim se priopćenjem oglasila i PU zagrebačka, iz koje navode da se Blagus “protupravno ponašao” i da je zamahivao rukama u smjeru policijskog službenika, zbog čega je i uhićen.

Policijsko priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

– Vezano za danas javno objavljenu snimku o postupanju policije tijekom događaja koje se dogodio prije tri dana ističemo kako je Policijska uprava zagrebačka 25. srpnja 2020. godine oko 12.20 sati zaprimila dojavu o provali u objekt javnog poduzeća „Hrvatske vode“ na adresi u Zagrebu, Trnjanski nasip.

Na mjesto događaja, nakon dolaska policijskih službenika i tijekom provođenja potrebnih službenih radnji, došao je 54-godišnjak koji je snimao postupanje policijskih službenika na mjestu događaja gdje je bilo potrebno provesti očevid, a što su mu policijski službenici zabranili sukladno čl. 66. st. 2. točka 2. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. Na izdana mu upozorenja, on je nastavio sa snimanjem mjesta događaja nakon čega mu je izdana i naredba da preda mobitel. Nakon predaje mobitela, udaljio se na primjerenu udaljenost da bi potom ponovno pokušao ući upućujući policijskim službenicima vulgarne psovke. Na upozorenja da se primiri se oglušio te zamahivao rukama u smjeru policijskog službenika. Na naredbu koja je uslijedila nakon upozorenja da prestane s protupravnim ponašanjem također se oglušio zbog čega su nad njime uporabljena sredstva prisile što je trajalo nekoliko sekundi, a što je prikazano na fotografiji, dok je njegovo protupravno ponašanje, koje je tome prethodilo, trajalo desetak minuta.

Nakon što je upozoren da će zbog narušavanja javnog reda i mira biti priveden u službene prostorije 54-godišnjak je i dalje nastavio s opisanim ponašanjem, oglušio se na naredbu zbog čega su ga policijski službenici, radi pružanja aktivnog otpora, uz uporabu sredstava prisile priveli u službene prostorije. Prilikom uporabe sredstava prisile nitko od sudionika nije ozlijeđen. Provedenim kriminalističkim istraživanjem je potvrđena sumnja da je 54-godišnjak, pod utjecajem alkohola (0,88 g/kg), počinio prekršaje iz članka 13. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zbog čega su policijski službenici podnijeli optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Ujedno, koristimo priliku informirati javnost da snimanje policijskog službenika prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlasti od strane građana audio – video uređajem, bez njegove izričite privole, predstavlja kršenje Opće uredbe o zaštiti podataka budući da za takvu obradu osobnih podataka ne postoji pravni temelj niti zakonita svrha, kao što je i zabranjeno snimati mjesto događaja.

Javno objavljena snimka i fotografija prikazuje sam kraj policijskog postupanja, odnosno uskraćuje osobu za uvid u cjeloviti događaj. Takvim se načinom nameće javnosti nevjerodostojan uvid u cjelokupnu situaciju i navodi na krivi zaključak.

Tome u prilog govori i činjenica da je predmetni gospodin u medijskim nastupima izjavio da je došlo do naguravanja između njega i policijskih službenika te da su policijski službenici tijekom provođenja prekršajne obrade bili korektni prema njemu i da se s njima međusobno šalio.(jutarnji.hr)

Facebook Comments