Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Beroš: U posljednja 24 sata zabilježeno 78 novih slučajeva zaraze, žarišta su tri vjenčanja


Beroš je rekao da je epidemiološka situacija u državi povoljna, a još je jednom ponovio da je aplikacija “Stop Covid-19” dobrovoljna

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je danas zadnja fizička sjednica Vlade prije ljetne stanke, a iduća je zakazana za četvrtak 20. kolovoza. “Ovo je naša fizički gledano zadnja sjednica Vlade prije ljetne stanke, bit će još telefonska sjednica zbog određenih točaka koje danas ne možemo dok ne stupi na snagu niz odluka procesne naravi koje moramo donijeti danas”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

U odnosu na sjednicu od prošloga tjedna, Plenković je istaknuo da je u Hrvatskom saboru bio aktivan tjedan s nizom važnih rasprava, prije svega Zakon o obnovi Zagreba i Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Raspravljali su i o dva bitna izvješća o hrvatskom predsjedanju i rezultatima Europskoga vijeća, a sada su rasprave o zakonima vezanih za ratifikaciju sporazuma sa Svjetskom bankom. Popodne je rasprava koju će predstaviti ministar obrane Mario Banožić o sudjelovanju Hrvatske u operaciji Sea Guardian.
Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je Hrvatska do sada zabilježila 4.993 slučaja zaraze koronavirusom.

“Trenutno imamo 753 aktivna slučaja. Stotinu trideset i dvije osobe nalaze se na bolničkom liječenju, a osam je pacijenata na respiratorima”, rekao je Beroš. “U proteklih tjedan dana koronavirusom su se zarazile 464 osobe. Preminulo je 16 osoba, od kojih su četiri bile na respiratoru.”

Ministar je rekao i da je 14-dnevna stopa incidencija 25,4 na 100 tisuća stanovnika. “U proteklih tjedan dana zarazile su se i 44 osobe koje rade u zdravstvenom sustavu”, dodao je.

Beroš je potom rekao da je Hrvatska u posljednja 24 sata zabilježila 78 slučajeva zaraze koronavirusom. “Što se tiče žarišta, još uvijek je aktivno ono vezano za vjenčanje u Ivankovu, a novo je nastalo na vjenčanju u Našicama. Novo je žarište također izbilo na vjenčanju u okolici Sinja”, dodao je.

Ministar je potom ponovio da je aplikacija “Stop Covid-19” dobrovoljna, anonimna i privremena te da će se tijekom kolovoza poduzeti preraspodjela medicinskog osoblja iz drugih zdravstvenih ustanova u Kliniku za infektivne bolesti.

“U tijeku su aktivnosti vezane uz donošenje odluke o privremenom pružanju zdravstvene skrbi oboljelilma od Covida-19 u Specijaliziranoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Thalassotherapia u Crikvenici, a na zahtjev Županijskog stožera civilne zaštite”, dodao je ministar.

Beroš je konstatirao da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj u proteklih tjedan dana povoljnija. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

U Hrvatskoj cijepljena svaka četvrta odrasla osoba

OgPortal

Iz Jaškova krenula štrudlomanija na dva kotača, poznati bike bloger Dražen Breitenfeld: Ozaljski kraj ima sve predispozicije biti prepoznatljivo cikloturističko odredište

OgPortal

“Pandemija nije dobar trenutak zabrane rada”

OgPortal

8. svibnja – Svjetski dan Crvenog križa

OgPortal

U Ogulinu će biti postavljen vanjski stalni STEM postav

OgPortal

Indija: Rekordan broj umrlih, Tamil Nadu se zatvara

OgPortal