Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Na sjednici Vlade o radu Stožera i novooboljelima

Održana je još jedna sjednica Vlade RH u Banskim dvorima. To je ujedno posljednja sjednica do ljetne stanke. Iduća sjednica trebala bi se održati 20. kolovoza, a u međuvremenu će se održati telefonska sjednica, najavio je premijer.

Na početku sjednice Vlade, obratio se premijer Andrej Plenković.

– Imali smo aktivan tjedan u Hrvatskom saboru, s nizom važnih rasprava, prvenstveno sa Zakonom o obnovi Zagreba. Imali smo i ova dva izvješća, vezano uz naše predsjedanje EU-om te o rezultatima Europskoga vijeća. Što se tiče ostalih informacija, ovo je naša fizički gledano zadnja naša sjednica prije ljetne stanke, bit će još telefonska sjednica. Iduća sjednica bi trebala biti 20. kolovoza.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici Vlade kako je u četvrtak u Hrvatskoj službeno potvrđeno 78 novooboljelih od koronavirusa.

Dodao je kako je u svijetu broj oboljelih dosegao gotovo 17 milijuna ljudi, a broj preminulih je 665.000.

– Na 157. dan pojave koronavirusa u Hrvatskoj prema posljednjim službenim podacima 4993 je pozitivnih, broj aktivnih je 753, 132 su na bolničkom liječenju, a osam pacijenata na respiratoru, kazao je Beroš.

U proteklom tjednu ukupno je 464 novooboljelih, a preminulo je 16 osoba od kojih su četiri bile na respiratoru.

– Kumulativna 14-dnevna stopa incidencije potvrđenih COVID-19 slučajeva je 25,4 na 100.000 stanovnika. U posljednjih tjedan dana oboljele su 44 osobe zaposlene u zdravstvenom sustavu, istaknuo je Beroš.

Izvijestio je kako je još aktivno žarište zaraze vezano za jednu svadbu u Ivankovu, a novo žarište nastalo je na vjenčanju u Našicama.

U priobalju aktivno je novo žarište vezano za novo vjenčanje u okolici Sinja.

Podsjetio je da je u Ministarstvu zdravstva predstavljena nova aplikacija za suzbijanje širenja zaraze “Stop COVID-19”, koja je dobrovoljna, anonimna i privremena aplikacija kao zajednička inicijativa europske Komisije.

Ministar Davor Božinović rekao je kako ima novih žarišta na što se i računalo.
– Riječ je o svadbama, sprovodima, karminama, momačkim večerima i sličnim okupljanjima.

Dodaje i da su proveli 1500 inspekcija prilikom čega je utvrđeno 273 nepravilnosti u pridržavanju epidemioloških mjera.

Prihvaćen nacrt sporazuma EK o nabavci cjepiva protiv COVID-19

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila Nacrt sporazuma EK i država članica sudionica o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19 te ministru zdravstva dala ovlast za potpisivanje pisma kojim EK obavješćuje o okončanju postupaka u Hrvatskoj, potrebnih za potpisivanje Sporazuma.

Ministar zdravstva Vili Beroš podsjetio je, obrazlažući prijedlog odluke o prihvaćanju nacrta sporazuma, da trenutno ne postoji cjepivo protiv koronavirusa niti specifično liječenje za ovu bolest.

– Na temelju predloženog sporazuma, EK se u ime država članica sudionica ovlašćuje sklopiti prethodne sporazume o kupnji s proizvođačima cjepiva radi nabave cjepiva i suzbijanja ove bolesti na razini EU, dodao je ministar.

Pristupanjem ovom Sporazumu, Hrvatska potvrđuje namjeru kupnje cjepiva te stječe pravo na nabavu određenih količina cjepiva.

To se pravo ostvaruje tek sklapanjem posebnih sporazuma s proizvođačem cjepiva po cijeni koju je u ime država članica sudionica ispregovarala EK.

– Sporazum predstavlja temelj EK-u za sklapanje prethodnih sporazuma s proizvođačem cjepiva, a svaka država članica sudionica donosi samostalno odluku o sklapanju posebnih ugovora s proizvođačem cjepiva o njegovoj nabavi, naveo je Beroš.

Vlada je donijela i uredbu o osnutku Uredu potpredsjednika Vlade, kojom je utvrđen djelokrug rada, način upravljanja, radna mjesta i okvirni broj državnih službenika u Uredu. Uredba stupa na snagu prvog dana od dana objave.

Zakonom o Vladi, naime, određeno je da se za potpredsjednika Vlade koji nije čelnik ministarstva ustrojava Ured potpredsjednika Vlade, pojasnio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević, koji će biti na čelu Ureda.

Bila je ovo zadnja sjednica prije ljetne stanke, s tim da će biti održana još jedna telefonska sjednica, a ministri se u Banske dvore vraćaju na redovitu sjednicu Vlade 20. kolovoza.(hrt)

Posljednje objavljeno

S kakvim rejtinzima stranke i političari ulaze u posljednji tjedan kampanje – donosimo u novom Cro Demoskopu

OgPortal

Gradski derbi pripao NK Ogulinu

OgPortal

Plenković: ‘Pandemija će završiti tek kad se cijela populacija cijepi‘

OgPortal

Hrvatski avion pun slovenskih putnika udario u jastreba, odmah se morao vratiti na aerodrom kod Ljubljane

OgPortal

Šuput obilježava svoj prvi Majčin dan, preslatki prizori rastapaju srca, a posebno je ganule sve druge mame

OgPortal

Telegram otkriva: Dekanica PBF-a službenom karticom kupuje Polo i Boss odjeću, Chanel parfeme i namještaj

OgPortal