UN: Države mogu ograničiti prosvjede zbog Covida, ali ne smiju to zloupotrebljavati

Vlade imaju pravo iz opravdanih razloga ograničiti prosvjede u interesu javnog zdravlja, objavio je UN-ov Odbor za ljudska prava, u vrijeme kada aktivnosti pokreta Black Lives Matter i drugih proturječe mjerama suzbijanja pandemije koronavirusa.

Taj novi dokument postavlja smjernice za prosvjede u vrijeme pandemije, a od država traži da iznesu neoborive razloge za ograničenja skupova, navodi se.

Odbor je time dao pravno tumačenje s obzirom na to da je postojala rupa u međunarodnim propisima prije izbijanja pandemije.

Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima koji su potpisale 173 zemlje, među njima Sjedinjene Države i Kina, dopuštao je ograničenja na pravo mirnog okupljanja u slučaju opasnosti po javno zdravlje, a novi dokument zvan “opća opaska” to i potvrđuje.

  • Zaštita iz javnozdravstvenih razloga može izuzetno dopustiti ograničenja, primjerice u slučaju zarazne bolesti kada je okupljanje opasno, navodi se.

Međutim, autor Christof Heyns izuzetno se trudio naglasiti da se ti razlozi ne bi smjeli koristiti za neopravdano ograničavanje demonstracija.

  • Taj razlog ograničenja ne bi se smio zlorabiti kao izgovor za ušutkavanje prosvjeda i oporbe, rekao je.

Po njegovu mišljenju, vlade bi tako mogle ograničiti broj prosvjednika na javnom mjestu i time omogućiti održavanje fizičkog razmaka.

U sažetku stoji da države imaju obvezu “ne zabranjivati, ograničavati, blokirati ili remetiti okupljanja bez opravdanih razloga”.

Zakonsko tumačenje “postavlja propise ne samo prosvjednicima već i policiji”, kaže Heyns.

Prosvjednici smiju nositi maske?

U pogledu maske kojima prosvjednici kriju svoj identitet kao u slučaju prodemokratskih demonstranata u Hong Kongu, UN-ovo izvješće im daje za pravo i oni i nadalje smiju nositi maske.

U tekstu se dalje kaže da se vlade “ne smiju pretjerano” pozivati na javni red, a što je jedno od opravdanja kojima se služe za ograničavanje okupljanja.

Na pitanje je li državni propis o nošenju maske tijekom pandemije kršenje ljudskih prava, Heyns je za Reuters odgovorio: “Razumljivo je i prihvatljivo iz zdravstvenih razloga ograničiti vaša prava”.

No ti komentari o maskama u slučaju Covida-19 nisu dio službenog izvješća.

UN-ov Odbor za ljudska prava ima 18 članova i nema ovlasti nametnuti propise državama, ali nadzire provedbu po državama članicama i može ih prozivati zbog nepoštivanja. (hrt.hr)

Facebook Comments