Prihvaćen prijedlog zakona o obnovi Zagreba nakon potresa

Posljednji je radni dan saborskih zastupnika uoči jednomjesečne stanke. Zasjedanje je danas počelo slobodnim izjašnjavanjem klubova zastupnika.

Potom je uslijedilo glasovanje se o prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Osim toga, istodobno se glasovalo i o tome da se sve primjedbe i prijedlozi dostave se predlagatelju da ih razmotri prilikom utvrđivanja teksta konačnog prijedloga zakona. Zastupnici su to prihvatili sa 105 glasova za, 28 suzdržanih i jednim protiv.

Konstrukcijska obnova zgrada financirala bi se iz proračuna države, Grada Zagreba, županija, gradova i općina, novcem vlasnika ili suvlasnika te iz drugih izvora. Sufinanciranje konstrukcijske obnove privatnih zgrada predviđeno je u omjeru 60% država, 20% jedinice lokalne samouprave i 20% vlasnici ili suvlasnici.

Sabor će se očitovati o izvješćima o izvanrednom Vijeću Europske unije, održanom u Bruxellesu od 17. do 21. srpnja te o šestomjesečnom hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije koja mu je podnio premijer.

Potvrdit će tri ugovora o zajmovima s međunarodnim financijskim institucijama, vrijedna gotovo 660 milijuna eura, namijenjena rješavaju krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19, obnovi nakon potresa i jačanju javnog zdravstva.

Kompletirat će i izbor svojih radnih tijela kako bi jesen i obveze koje ga očekuju dočekao spreman. Zastupnici se najesen u klupe vraćaju prije 15. rujna, kada im službeno počinje redovita radna sezona.

Facebook Comments