Bejrut: Više od 100 poginulih, inicijalna istraga ukazuje na nemar

Libanonski predsjednik rekao je u srijedu da će istraga o uzrocima eksplozije u utorak u Bejrutu, u kojoj je po novim podacima poginulo više od sto ljudi, što prije otkriti što se točno dogodilo, a da će rezultati biti transparentno objavljeni.

U televizijskom prijenosu početka izvanredne sjednice vlade, predsjednik Michel Aoun pozvao je također druge zemlje da pomognu Libanonu što je prije moguće, jer se zemlja već bori s vrlo lošom ekonomskom situacijom.
Spasitelji i dalje tragaju za više od sto ljudi koji se vode kao nestali.

U Libanonu je od 150 do 200 hrvatskih državljana, među kojima mnogi imaju dvojno državljanstvo. Nekoliko stotina metara od mjesta eksplozije na brodu pod britanskom zastavom u bejrutskoj luci nalazilo se 11 hrvatskih pomoraca. Jedan od njih ozlijeđen je. Zbrinut je u bolnici i vratio se na brod.

– Nakon kontakta s Hrvatima ovdje u Libanonu mogu reći da su svi na sigurnom, a neki od njih njih pretrpjeli su manju materijalnu štetu. Ovo što se dogodilo neopisivo je. Svi u Libanonu sada su se zatvorili u svoje domove zbog nitratne kiseline u zraku. Nazvali su nas prijatelji s Cipra koji kažu da su i oni to osjetili. Bila je to uistinu katastrofa. Tužan sam, kao i svi ovdje, rekao je Cheikh Badih Hobeiche, počasni konzul RH u Libanonu, za HRT.

Facebook Comments