Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Na današnji dan oslobođeni Slunj, Petrinja, Glina i niz drugih mjesta

U briljantnoj operaciji Oluji, u kojoj je oslobođen veći dio hrvatskih okupiranih područja i slomljen san o Velikoj Srbiji, na današnji dan prije 25 godina oslobođeni su Petrinja, Glina, Korenica, Slunj i niz drugih mjesta, što je bio preduvjet i za oslobodilačke akcije u susjednoj BiH.
Slunj danas slavi dan grada. Na proslavu je stigao i ministar branitelja Tomo Medved.

  • Kada govorimo o oslobađanju grada Slunja u VRO Oluja, postrojbe 1. gardijske brigade s pravca juga od Plitvica, nakon presijecanja takozvane umjetne tvorevine SAO Krajine, ušle su u grad Slunj. Zajedno s njima ušla je i postrojba 14. domobranske pukovnije, dakle, domaći ljudi koji su pet godina čekali povratak u svoje domove i u tim okolnostima, kada je grad bio potpuno spaljen i srušen, vratili su se i započeli potpuno novi život, rekao je Medved.
    Na današnji dan oslobođeni su: Slunj, Petrinja, Kistanje, Muškovac, Kaštel Žegarski, Vrhovine, Kostajnica, Udbina, Krbava, Korenica, Bunić, Broćanac, Plitvice, Glina, Otrić, Bruvno, Malovan, Rudopolje, Stražbenica, Blinja, Umetić, Slabinje, Čaire, Utolica, Rausovac, Gornja i Donja Bačuga, Jabukovac, Banski Grabovac, Šaš, Veliki Šušnjar, Majski Trtnik, Barlete, Vrebac, Mogorić, Ploča i druga naselja. Istoga dana kod Tržačkih Raštela, na samoj granici na Korani, susrele su se postrojbe Hrvatske vojske i 5. korpusa Armije Bosne i Hercegovine.

Povijesni susret zapovjednika 1. gardijske brigade Tigrova generala Marijana Marekovića i zapovjednika 5. korpusa Armije BiH generala Atifa Dudakovića dogodio se na mostu na rijeci Korani u Tržačkim Raštelima.

  1. kolovoza 1995. bio je dan kad je Oluja slobodu donijela i Bihaću, kojem je nakon 1200 dana okruženja prijetila sudbina Srebrenice. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Mišja groznica – prijavljeno 8 slučajeva, svi s ogulinskog područja

OgPortal

Talijanki odjednom ubrizgali šest doza Pfizerova cjepiva, ovakav slučaj je nezapamćen u medicini

OgPortal

Vodovod Modruš – počela gradnja odvojaka za kućne priključke

OgPortal

Teniske vijesti

OgPortal

Tijekom vikenda utvrđeno je 178 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila

OgPortal

Bivši trener Dinama do ponoći se mora javiti u Remetinec, a evo što slijedi ako to ne učini

OgPortal