Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U BiH 262 novozaražena, u Sarajevu se otkazuju manifestacije

Nova 262 slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u četvrtak u Bosni i Hercegovini, izvijestili su iz zavoda za javno zdravstvo u toj zemlji. Stanje se sve više pogoršava u Sarajevu koje je već tjednima najveće žarište epidemije.

Na klinikama u Federaciji BiH u protekla 24 sata testirano je 919 uzoraka, a zaraza je potvrđena u 128 slučajeva, dok su tri zaražene osobe preminule.
U Republici Srpskoj testirali su 488 uzoraka, u 118 slučajeva potvrđena je zaraza koronavirusom. U tom su entitetu od srijede od posljedica zaraze koronavirusom preminula dva starija muškarca. Još 16 zaraženih registrirano je u distriktu Brčko.

Sarajevo je i dalje najveće žarište zaraze jer su na području glavnog grada BiH tijekom 24 sata potvrđena 74 nova slučaja, a jedna je osoba umrla. Ukupni broj zaraženih među Sarajlijama od pojave koronavirusa sada je tako veći od 2500 što je gotovo 20 posto od ukupnog broja u cijeloj državi. Aktivnima se trenutačno smatra malo više od 1300 slučajeva zaraze.

Kapaciteti sarajevske Klinike za plućne bolesti namijenjene smještaju oboljelih od bolesti COVID-19 popunjeni su više od 80 posto pa županijske vlasti razmatraju mogućnost brze uspostave sličnih kapaciteta za smještaj dodatnih pacijenata. Odlukom predsjednika županijske vlade Marija Nenadića svim zdravstvenim djelatnicima prekinuti su godišnji odmori.

Zbog naglog širenja zaraze u Sarajevu se otkazuju gotovo sve ranije planirane masovne manifestacije. Nakon što je uprava Sarajevo Film Festivala (SFF) potvrdila da će ta najveća regionalna filmska smotra planirana za razdoblje od 14. do 21. kolovoza biti održana bez publike odnosno isključivo na online platformi, u četvrtak su i organizatori druge “Povorke ponosa”, čiji je cilj promocija prava LGBTIQ populacije planirane za kraj mjeseca, najavili da se ni ona neće održati na uobičajeni način.

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić ocijenio je kako stanje jest zabrinjavajuće, ne samo u Sarajevu nego i u entitetu i cijeloj državi, ali istaknuo je da restrikcije nalik na one tijekom proljeća nisu opcija o kojoj se razmišlja.

– Ne želimo više žrtvovati ekonomiju jer ćemo inače zapasti u ‘zonu gladi’, imat ćemo jako veliki broj socijalnih slučajeva. Nećemo više uvoditi restriktivne mjere poput policijskog sata, ali dorađivat ćemo mjere, kazao je Novalić u srijedu.(hrt)

Posljednje objavljeno

U Ogulinu sedam novooboljelih osoba

OgPortal

Trening trenera OCD-ova – strojarstvo

OgPortal

Lokalni izbori: Diljem Hrvatske otvorena birališta

OgPortal

Izrael upotrijebio 500 tona bombi za napad na tunele Hamasa

OgPortal

Berlusconi izašao iz bolnice, ali na sporedni izlaz

OgPortal

Nemeth Blažić: Postoji trend pada novooboljelih, ali još nije vrijeme za popuštanje mjera

OgPortal