Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Njemačka i Francuska napustile pregovore o reformi WHO-a

Njemačka i Francuska napustile su pregovore o reformi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) frustrirane pokušajima SAD-a da vodi pregovore iako je odlučio napustiti tu organizaciju, kazali su dužnosnici.

Njihov potez udarac je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, jer se Washington, koji trenutačno predsjeda skupinom G7, nadao da će u rujnu objaviti zajednički plan za obuhvatnu reformu WHO-a, dva mjeseca prije američkih predsjedničkih izbora.

SAD je WHO u srpnju obavijestio da će ga napustiti za godinu dana nakon što ga je Trump optužio da je previše blizak s Kinom i da loše upravlja pandemijom koronavirusa. WHO sve optužbe odbacuje.

Europske vlade također kritiziraju WHO, ali ne idu toliko daleko kao Washington.

Nitko ne želi biti uvučen u reformski proces i dobiti za to nacrt od zemlje koja je sama upravo napustila WHO, rekao je visoki europski dužnosnik koji sudjeluje u pregovorima.

Na pitanje da potvrde odluku Pariza i Berlina, glasnogovornici vlada Njemačke, Francuske, Britanije i Italije nisu imali komentara.

No francusko ministarstvo zdravlja je kazalo: SAD ne bi smio biti predvodnik u reformi WHO-a nakon što je objavio da namjerava napustiti tu organizaciju.

Na pitanje o stajalištu Francuske i Njemačke, visoki dužnosnik Trumpove administracije rekao je: Sve članice skupine G7 eksplicitno su podržale biti ideja za reformu WHO-a.

Međutim, za žaljenje je da su Njemačka i Francuska u konačnici izabrale da se neće pridružiti skupini u prihvaćanju plana, rekao je. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Mišja groznica – prijavljeno 8 slučajeva, svi s ogulinskog područja

OgPortal

Talijanki odjednom ubrizgali šest doza Pfizerova cjepiva, ovakav slučaj je nezapamćen u medicini

OgPortal

Vodovod Modruš – počela gradnja odvojaka za kućne priključke

OgPortal

Teniske vijesti

OgPortal

Tijekom vikenda utvrđeno je 178 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila

OgPortal

Bivši trener Dinama do ponoći se mora javiti u Remetinec, a evo što slijedi ako to ne učini

OgPortal