Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Upozorenje na pokušaj sabotaže američkih izbora

Visoki dužnosnik američke kontraobavještajne službe je upozorio da će Rusija, Kina i Iran pokušati utjecati na predsjedničke izbore u SAD-u, pri čemu Rusija već pokušava potkopati izglednog demokratskog kandidata Joe Bidena.

U neuobičajenoj javnoj objavi, direktor Nacionalnog kontraobavještajnog i sigurnosnog centra Willian Evanina poručio je da te zemlje koriste on-line dezinformacije i druge načine u pokušaju utjecanja na glasače, izazivanja nereda i potkopavanja povjerenja američkih glasača u demokratski proces.

– Protivnici izvana također bi mogli pokušati umiješati se u američki izborni sustav, pokušavajući sabotirati proces glasovanja, krasti izborne podatke ili dovoditi u pitanje valjanost izbornih rezultata – upozorava Evanina.

Ranije višekratne provjere američkih obavještajnih agencija rezultirale su 2017. zaključkom da je Rusija u izbornoj kampanji 2016. djelovala kako bi ojačala poziciju sadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa a potkopala šanse njegove protivnice Hillary Clinton. Rusija to niječe, a Trump se uvijek naroguši kad to čuje.

Evanina je upozorio da Rusija već ide na bivšeg američkog potpredsjednika Bidena i na ono što smatra antiruskim američkim “establišmentom”.

Kazao je i da proruski orijentiran ukrajinski političar Andrij Derkach “širio tvrdnje o korupciji” kako bi potkopao Bidenovu kampanju i Demokratsku stranku. Trumpovi zagovaratelji u američkom Senatu pokrenuli su istrage oko umiješanost Bidenovog sina Huntera u navodne poslovne aktivnosti u Ukrajini.

Evanina je kazao i da “sudionici povezani s Kremljom” također pokušavaju “ojačati kandidaturu predsjednika Trumpa putem socijalnih mreža i ruske televizije”. Njegovo priopćenje najjasnija je sugestija obavještajne zajednice da Rusija preferira jednog od dvojice kandidata u izbornoj utrci 2020.

Po njegovim riječima, Kina priželjkuje da Trump ne osvoji drugi predsjednički mandat, jer ga Peking smatra previše nepredvidljivim. Kako je rekao, Kina pojačava napore da utječe na američku politiku uoči izbora u studenome kako bi pokušala utjecati na smjer američke politike te pritišće američke političare koje smatra protukineskim.

Evanina ističe da Iran vjerojatno koristi on-line taktike poput širenja dezinformacija kako bi diskreditirao američke institucije i predsjednika Trumpa te izazvao nezadovoljstvo kod američkih glasača.

– Ne trebamo niti želimo strano miješanje, a predsjednik Trump će Bidena pošteno pobijediti – izjavio je glasnogovornik Trumpove izborne kampanje Tim Murtaugh.

Bit će ovo neobična godina za američke glasače. Očekuje se da će pandemija koronavirusa nagnati mnoge glasače u SAD-u da glasuju putem pošte, što bi moglo produljiti vrijeme do objave izbornog pobjednika.

Trump se protivi ideji glasovanja putem pošte, tvrdeći, suprotno istraživanju, da će to vjerojatni rezultirati izbornom prijevarom.(hrt)

Posljednje objavljeno

Evo koliko novca smijete prenijeti preko granice bez prijave

OgPortal

Počelo rušenje zgrade bivšeg mirovinskog i socijalnog osiguranja

OG Portal

EMA započela s ispitivanjem lijeka protiv covida-19

OgPortal

Stožer planira testiranje: Kako će izgledati odlazak na svadbu ili koncert?

OgPortal

Capak: Pohana svinjetina je opasnija od AstraZenece

OgPortal

Hoćemo li imati reprizu izbora za gradonačelnika Karlovca od prije četiri godine? Po našoj anketi čini se tako, u drugom krugu ponovo Mandić i Petračić

OgPortal