Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Očevi kampiraju u Klaićevoj za djecu koja su sama u bolnici

Zbog odluke da roditelji bolesnu djecu mogu posjetiti na samo 15 minuta u bolnicama, dvojica očeva, Ivan Pokupec i Roberto Mateš krenuli su u prosvjednu akciju kampiranja ispred Klinike za dječje bolesti Zagreb. Podršku im je došlo danas dati još desetak roditelja.

Smatraju kako je nedopustivo da mali pacijenti budu odvojeni od svojih roditelja te pozivaju ministra zdravstva Vilija Beroša da što prije poništi spornu odluku te da se donese jedinstven protokol za sve bolnice. Zahtijevaju uobičajeno vrijeme za posjete roditelja maloljetnih pacijenata, tj. trajni boravak jednog roditelja uz dijete na trajnom liječenju.

– Svako dijete koje je sada u Hrvatskoj samo, bez svojih roditelja, u bilo kojoj bolnici – vrijedno je. Djeca su naša budućnost i svaka sekunda patnje djeteta utječe na njegovo psihičko zdravlje, utječe sigurno na tijek oporavka i meni je to neprihvatljivo, rekao je Robert Mateš.

– Išli smo na to da uz svako dijete može ostati samo jedan roditelj, da nemamo više posjeta s ciljem da zaštitimo svu drugu djecu koja su imunkompromitirana i definitivno im ne treba na njihovu osnovnu bolest još neka infekcija – pogotovo u ovom trenutku koronavirus. Ali ni u jednom trenutku mi nismo u potpunosti zabranili posjete, izjavila je doc. dr. sc. Iva Hojsak, dr. med., zamjenica ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb.
Klinika za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ustvrdila je današnji prosvjed roditelja oko mogućnosti posjeta djeci, samo simbolički vezan uz tu ustanovu, jer je ona “organiziranim pristupom uspjela epidemiološku situaciju održati na visokoj razini”. “Od početka epidemije osiguravamo mogućnost posjeta i boravka roditelja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju, uz uvažavanje svih potrebnih preventivnih mjera”, stoji u priopćenju iz Klaićeve bolnice.

Cilj im je, naglašavaju, u maksimalno mogućoj mjeri umanjiti negativni psihološki učinak hospitalizacije na male pacijente kao i njihove roditelje odnosno članove obitelji. Navode kako unatoč činjenici što su im trenutni posteljni kapaciteti značajno reducirani zbog štete uzrokovane potresom, maksimalno osiguravaju pravo na posjetu bolesnom djetetu, ovisno o uvjetima koje mogu osigurati u pojedinim ustrojbenim jedinicama.

Na Jedinici intenzivnog liječenja (JIL) posjete su po jednom roditelju omogućene 15 minuta dnevno, na način samo jedne posjete u 15 minuta, nakon toga slijedi izmjena i posjeta drugom djetetu. Na bolničkom odjelu (pedijatrija, kirurgija, ortopedija) omogućen je cjelodnevni boravak uz dijete za najmlađe bolesnike i one koji zahtijevaju dugotrajni boravak (sukladno smještajnom kapacitetu). Za drugu djecu posjete su u periodu od 14 do 17 sati, jedan roditelj/skrbnik, nema izmjene roditelja/staratelja. Na onkologiji omogućen je cjelodnevni boravak uz dijete (24- satni smještaj roditelja/staratelja) jednom roditelju, bez mogućnosti izmjene.

Na svim odjelima provodi se trijažni postupak i vodi evidencija posjetitelja. Svi posjetitelji kao i djelatnici bolnice redovito prolaze trijažni postupak uz mjerenje temperature pri ulasku i izlasku iz kruga bolnice. Napominju da od početka epidemije pa do danas nisu zaprimili niti jednu eventualnu pritužbu ili kritiku na ovu temu, te su “ovako organiziranim pristupom uspjeli epidemiološku situaciju u bolnici održati na vrlo visokoj razini”.(hrt)

Posljednje objavljeno

U Ogulinu sedam novooboljelih osoba

OgPortal

Trening trenera OCD-ova – strojarstvo

OgPortal

Lokalni izbori: Diljem Hrvatske otvorena birališta

OgPortal

Izrael upotrijebio 500 tona bombi za napad na tunele Hamasa

OgPortal

Berlusconi izašao iz bolnice, ali na sporedni izlaz

OgPortal

Nemeth Blažić: Postoji trend pada novooboljelih, ali još nije vrijeme za popuštanje mjera

OgPortal