Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Policija je nasilno razbila prosvjede protiv ‘zadnjeg europskog diktatora‘, ima mrtvih

Nakon objave preliminarnih rezultata predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, tisuće prosvjednika je izašlo na ulice kako bi prosvjedovalo protiv vlasti u jednom od najvećih prosvjeda ikad viđenih u zemlji.
Najmanje jedna osoba je ubijena nakon što ju je pregazio policijski kombi, a nekolicina je ozlijeđena u sukobima policije i prosvjednika. Kako saznaje Reuters od neprofitne organizacije Proljeće96, najmanje 120 osoba je privedeno, ali to su samo početni podaci. Policija je koristila gumene metke, suzavce i vodene topove kako bi suzbila prosvjede.
Ljudi su izašli na ulice u nedjelju navečer nakon što su uvidjeli da će se predsjednik države Aleksander Lukašenko izboriti za šesti mandat na izborima. Njegovi protivnici smatraju da su izbori namješteni u njegovu korist. Izborna komisija tvrdila je da je Lukašenko u nedjelju navečer prednjačio s 80 posto glasova nakon što su birališta zatvorena u 20 sati.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je u ponedjeljak da je prema prvim rezultatima Lukašenko osvojio 80,23 posto glasova, a njegova protukandidatkinja 9,9 posto glasova. Nakon 26 godina vladanja, Lukašenko se na ovim izborima suočio s jakom opozicijom na čelu sa Svetlanom Tihanovskajom koja je u predizbornoj kampanji održala neke od najvećih političkih skupova u zemlji još od vremena Sovjetskog saveza. Tihanovskaja je stekla široku popularnost, a rezultati su zapalili gnjev birača koji su bili svjesni da Lukašenko nema većinu koja je viđena na izlaznim anketa.(jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Evo koliko novca smijete prenijeti preko granice bez prijave

OgPortal

Počelo rušenje zgrade bivšeg mirovinskog i socijalnog osiguranja

OG Portal

EMA započela s ispitivanjem lijeka protiv covida-19

OgPortal

Stožer planira testiranje: Kako će izgledati odlazak na svadbu ili koncert?

OgPortal

Capak: Pohana svinjetina je opasnija od AstraZenece

OgPortal

Hoćemo li imati reprizu izbora za gradonačelnika Karlovca od prije četiri godine? Po našoj anketi čini se tako, u drugom krugu ponovo Mandić i Petračić

OgPortal