Aktualno Županija

Devastirani biser industrijske baštine na Rakovcu dobio novog vlasnika i šansu za novi život – počinje prva faza obnove

Nakon Velike vojarne za koju je krenuo projekt detaljne obnove, i drugi povijesno značajan objekt koji je Karlovačka banka godinama prodavala dobit će svoju namjenu.

Dok je većina starih tvornica već poklekla pod bagerima, Mustad se održao jer je pod zaštitom konzervatora i sada će dobiti novi život, tvrdi nam Ivan Mikšić ispred novog vlasnika, Tvornice turbina Karlovac koja je kupila zgradu.
– Ima više razloga zašto smo se odlučili za kupnju zgrade bivše tvornice Mustad na Rakovcu. Mi smo tvrtka za proizvodnju energetske opreme i time nastavljamo tradiciju grada Karlovca u toj djelatnosti. Nedostaje nam poslovnog i skladišnog prostora, bez obzira na dva nova moderna pogona izgradjena u poslovnoj zoni Logorište, ispričao je Mikšić za KAportal.

Kako kaže, zgrada na Rakovcu je jedna od najljepših zgrada europske i hrvatske industrijske i kulturne baštine na ovim prostorima i šire, od početka prošlog stoljeća i vrlo su zadovolni kupnjom.

– Objekt smo kupili u viđenom stanju od Karlovačke banke, a banka je bila vrlo efikasna u rješavanju kupoprodaje i prijenosu vlasništva. S Karlovačkom bankom surađujemo od prvog dana osnivanja tvrtke prije 29 godina, a ja i od 1974. godine kao direktor Tvornice pumpi Jugoturbina, kaže nam Mikšić.

Karlovčane dakako zanima namjena objekta, a svakako veseli plan da u njemu bude smješten Tehnički muzej inženjerstva Jugoturobine koji će TTK preseliti s postojeće lokacije u ulice Stanka Vraza s Banije na Rakovac.

– Muzej planiramo proširiti s eksponatima i prikazima industrije grada Karlovca i okolice. Nadalje, planiramo jednu prostoriju za stručna predavanja i seminare iz tehnike i drugih područja za više sudionika, rekao je Mikšić tako da osim za potrebe tvrtke, zgrada će imati i javnu namjenu.

No to nije sve. U njoj će biti i stalni postav posvećen akademskom slikaru, pokojnom Miroslavu Šuteju, autoru svih novčanica hrvatske kune, grba i zastave koji je Mikšićev bratić ali i književnici Ireni Lukšić. Mikšić nam kaže da su oboje iz Duge Rese, po njegovoj majci potomci obitelji Sviben iz Erdelja, zaselak Halari, pa će njihova djela i na ovaj način biti trajno zapamćena.

– Uz sve to planira se i izgradnja pripadajućih dodatnih sadržaja u objektu. Svi detalji oko obnove objekta na izvorno stanje iz 1920. godine izvode se u dobroj suradnji s konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Karlovcu koji će nadzirati obnovu, navodi Mikšić.

Započela je prva faza obnove zgrade, a to je zamjena kompletnog krovišta koje se urušilo, te zaštita objekta od daljnjeg devastiranja. Projektant je karlovačka tvrtka “Arhitekton”, pod vodstvom dipl .ing. Zrinke Jerinić, u suradnji s ing. Jadrankom Gojanović, a izvođač radova “Izgradnja Marinković”. Sve su karlovačke tvrtke s kojima TTK surađuje već duži nihz godina.

– Nakon sanacije objekta prve faze, pristupiti će se projektiranju konačne namjene projekta. Tek onda će biti poznati troškovi obnove. Računamo i na sredstva Ministarstva kulture i EU fondova, a i po mogućnosti donacije, rekao je Mikšić.(KAportal)