Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Slovenski mediji upozoravaju na povećan unos zaraza iz Hrvatske

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1118 testiranja potvrđena 31 nova zaraza koronavirusom, a nije bilo novih smrtnih slučajeva, objavila je u srijedu slovenska vlada. To je najveći broj dnevnih zaraza zabilježenih ovog mjeseca.

Nove su zaraze potvrđene u 15 općina, raspršene po cijeloj državi. Najviše infekcija bilo je u Ljubljani – devet, te tri u Celju, a među zaraženima je i jedan strani državljanin, prenijeli su mediji.

Kako tvrdi televizijska postaje POP-TV, među novozaraženima je najviše mladih, a čak 13 je u dobnoj skupini između 15 i 24 godine starosti.

Na zabrinjavajući trend sve više zaraženih među mladima upozorio je u utorak glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin koji to pripisuje njihovom neodgovornom ponašanju, odlasku na mjesta gdje se održavaju zabave , kako u Sloveniji tako i u inozemstvu, te upozorio da oni mogu biti prijenosnici zaraze na stariju osjetljiviju populaciju.

Kacin je najavio da će idući tjedan biti održano zajedničko savjetovanje ravnatelja škola, kako bi se dogovorilo kakav oblik nastave će se u uvjetima koronakrize održavati u idućoj školskoj godini koja počinje za nešto više od dva tjedna. Roditelje i djecu školskog uzrasta koji borave u tzv. crvenim rizičnim državama vlasti upozoravaju da će morati u obveznu izolaciju od dva tjedna nakon povratka u Sloveniju i da zato ne kasne s povratkom.

Trenutno je aktivno zaraženih 188 ljudi, a među zadnjim novozaraženima je i troje zaposlenih u zdravstvu, prenose slovenski mediji.

Do sada su u zemlji od početka epidemije zabilježene 2303 zaraze koronavirusom koronavirusom, a umrlo je 129 zaraženih bolesnika.

“Turisti, oprez: u Hrvatskoj broj novooboljelih ponovo skočio do neba”

Elektronički mediji, portali i novine ocjenjuju epidemiološku sliku u Hrvatskoj zabrinjavajućom, uz bombastične naslove poput “Turisti, oprez: u Hrvatskoj broj novooboljelih ponovno skočio do neba”, “Zaoštravanje mjera zbog zaraženih turista?”, “Nove zaraze na Krku gdje ljetuju Slovenci”.

– Više od polovine jučerašnjih zaraza potvrđeno je kod ljudi koji su boravili na odmoru, većinom u Hrvatskoj, prenijela je Slovenska televizija, pozivajući se na nacionalni institut za javno zdravlje.

Infektologinja Mateja Logar izjavila je za Slovenski radio da je uvoz virusa iz inozemstva ponovo “problematična točka” budući da su novozaraženi većinom mladi ljudi, pa infektolozi ne znaju s kime su sve bili u kontaktu i kako su se zarazili.

Stručnjaci često upozoravaju mlade da se u inozemstvu drže propisanih higijenskih i epidemioloških mjera te da izbjegavaju masovna okupljanja, posebno noćne klubove i velike zabave.

Mediji prenose da bi nekontrolirano širenje virusa unosom iz inozemstva mogao biti problematičan s obzirom na početak školske godine u rujnu, jer se nastava ne bi mogla odvijati kako je planirano, a možda bi trebalo i zatvarati škole.

Hrvatska posljednjih dana bilježi porast broja novozaraženih, a zdravstvene vlasti kažu da se uglavnom radi o ljudima koji se vraćaju s godišnjih odmora i o mladima koji su bili na mjestima za zabavu.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5870 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 160 preminulo, a 5024 se oporavilo.(hrt)

Posljednje objavljeno

U Hrvatskoj cijepljena svaka četvrta odrasla osoba

OgPortal

Iz Jaškova krenula štrudlomanija na dva kotača, poznati bike bloger Dražen Breitenfeld: Ozaljski kraj ima sve predispozicije biti prepoznatljivo cikloturističko odredište

OgPortal

“Pandemija nije dobar trenutak zabrane rada”

OgPortal

8. svibnja – Svjetski dan Crvenog križa

OgPortal

U Ogulinu će biti postavljen vanjski stalni STEM postav

OgPortal

Indija: Rekordan broj umrlih, Tamil Nadu se zatvara

OgPortal