Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Treća noć prosvjeda u Bjelorusiji: Korišteni gumeni meci i šok bombe

Nemiri u Bjelorusiji izbili su u utorak i treću noć zaredom, sa snagama sigurnosti koje su koristila gumene metke i šok bombe da rastjeraju tisuće prosvjednika koji su izašli na ulice, optužujući predsjednika Aleksandra Lukašenka za lažiranje rezultata izbora.

Svjedok agencije Reuters vidio je kako snage sigurnosti privode desetke ljudi i tuku prosvjednike na ulici. Drugi svjedok je vidio kako policija razbija prozore automobila, izvlači ljude i napada ih. Najmanje dva novinska fotografa su napadnuta i uništeni su im fotoaparati.

Automobili u prolazu podržali su trubljenjem prosvjednike koji su Lukašenku, na vlasti od 1994. godine, uzvikivali “Odlazi”.

Europska unija je ranije optužila njegovu vladu za neproporcionalno i neprihvatljivo nasilje i objavila da preispituje svoje odnose s Minskom.

Stanje na ulicama bjeloruske prijestolnice je u utorak tijekom dana bilo mirno, no Reutersov novinar vidio je snage sigurnosti parkirane ispred nekoliko tvornica u Minsku, nakon poziva na opći štrajk na nekoliko društvenih mreža.

Bjelorusi su u utorak ostavljali cvijeće na mjestu gdje je dan ranije u sukobima s policijom poginuo jedan prosvjednik.

Lukašenko je prosvjede usporedio s kriminalnim bandama i opasnim revolucionarima kojima pomažu inozemni faktori. Državni mediji u utorak su prikazali uhićene mladiće, prozvavši ih ruskim provokatorima.

Prosvjednici su u utorak izvijestili i o poteškoćama pri pristupu internetu, za što je bjeloruski čelnik također optužio strane sile koje žele pojačati nezadovoljstvo stanovništva.

Odnosi između Moskve i Minska su pogoršani, iako je ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao Lukašenku na pobjedi i pozvao na poboljšanje međusobnih veza. Lukašenko dugo optužuje Rusiju da želi pripojiti njegovu državu s 9,5 milijuna stanovnika.(hrt)

Posljednje objavljeno

Mišja groznica – prijavljeno 8 slučajeva, svi s ogulinskog područja

OgPortal

Talijanki odjednom ubrizgali šest doza Pfizerova cjepiva, ovakav slučaj je nezapamćen u medicini

OgPortal

Vodovod Modruš – počela gradnja odvojaka za kućne priključke

OgPortal

Teniske vijesti

OgPortal

Tijekom vikenda utvrđeno je 178 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila

OgPortal

Bivši trener Dinama do ponoći se mora javiti u Remetinec, a evo što slijedi ako to ne učini

OgPortal