Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U samo par mjeseci iselilo se pola milijuna ljudi, u najskupljim četvrtima pola stanova prazno

New York je za mnoge bio prvo što su ugledali po dolasku u Novi svijet – puno ih nikad nije otišlo iz te jedinstvene metropole…
Ulice New Yorka će mnogi pamtiti po njegovim žutim taksijima. No ovih dana su obilježje grada vozila druge vrste: kamioni za selidbu, piše Deutsche Welle. Susanne Bertram je jedna od bjegunaca iz grada: rođena u Dortmundu, u New Yorku je stvorila karijeru. Šefica je kadrovskog odjela jednog ureda u Manhattanu, njezin muž je također uspješan. Ali već u ožujku im je bilo jasno kako moraju otići: “S koronom smo bili u situaciji da smo se osjetili stisnuti uz zid.”

“Otišli smo iz New Yorka jer je razmjerno brzo postalo jasno da nije moguće raditi od kuće: radimo i ja i muž, a s troje djece i sa skrbi za djecu sve to jednostavno nije bilo moguće u stanu s dvije spavaće sobe.” Jer za New York je i Frank Sinatra pjevao kako je to “grad koji nikad ne spava”. Ali u doba korone je i on u stanju umjetne kome: “S djecom sad u New Yorku jednostavno mnogo toga nije moguće. A mi naravno ne želimo našu djecu pustiti na dječja igrališta New York Cityja i onda se brinuti hoće li se tamo od nekoga zaraziti.”

“Grad je mrtav”
Ovo je samo jedna od mnogih priča egzodusa iz “Velike jabuke”: prema telefonskom istraživanju, samo od ožujka do svibnja taj je grad napustilo 420.000 Njujorčana. Za grad s preko 8 milijuna stanovnika se to ne čini mnogo, ali: na jugu Manhattana je oko 5% stanova prazno, u skupim četvrtima je prazno već skoro pola stanova. Mnogi bogataši koji su živjeli na Upper East Sideu ili u Sohou su preselili na “obalu milijardera”, u Hamptons na samom vršku poluotoka koji iz New Yorka seže u Atlantik.

“Živiš u gradu jer želiš biti u gradu. Ali kad sve bude zatvoreno i nestane, čitava kultura života, restorani, parkovi… Onda je to veoma teško”, kaže nam Alison Bernstein. Ona je posrednica za prodaju nekretnina i kaže nam kako još nikad nije imala toliko posla: “Naš posao cvjeta! U usporedbi s prošlom godinom i od izbijanja pandemije imamo 350% više zahtjeva.” Ali dok su ljudi prije željeli naći svoje mjesto u New Yorku, sad je obratno: žele otići.

A onda su tu i novi nezaposleni…
Ne samo zbog prinudnog mrtvila: New York je uvijek bio skup grad, a zbog korone si mnogi više ne mogu priuštiti život u gradu. Studenti, umjetnici i zaposlenici u gastronomiji… Puno njih je preko noći ostalo bez posla. A mnogi se još spremaju otići: “Pomoć nezaposlenima je zbog korone povećana na 600 dolara na tjedan. Kad ta mjera istekne, mnoga kućanstva će doći do svojih granica”, objašnjava ekonomist Stijn Van Neuwerburgh sa sveučilišta Columbia.
A onda će mnogi vlasnici kuća istjerati stanare zbog neplaćanja stanarine. Makar su stanarine već pale za oko 7%, kaže stručnjak za nekretnine Jonathan Miller, to je još uvijek mnogo novca za malene stanove tako da je mnogo stanova – prazno.

“Jednostavno, ovdje ima manje stanara – barem će tako biti dok traje ova kriza.”
Što će biti kad kriza konačno prođe? Hoće li se Njujorčani vratiti u svoj grad? Susanne Bertram je sasvim jasna: ona neće, a misli i da se mnogi drugi neće vratiti.

“Život nam je postao bitno jednostavniji nego dok smo živjeli u gradu”, kaže nam.

A i New York se već počeo mijenjati. Optimisti se raduju: ako cijene stanova i dalje budu padale, onda će opet mnogi doći u New York. Jer to je grad u koji se uvijek dolazilo – i mnogi više nikad nisu željeli otići, piše Deutsche Welle.(jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

U Hrvatskoj cijepljena svaka četvrta odrasla osoba

OgPortal

Iz Jaškova krenula štrudlomanija na dva kotača, poznati bike bloger Dražen Breitenfeld: Ozaljski kraj ima sve predispozicije biti prepoznatljivo cikloturističko odredište

OgPortal

“Pandemija nije dobar trenutak zabrane rada”

OgPortal

8. svibnja – Svjetski dan Crvenog križa

OgPortal

U Ogulinu će biti postavljen vanjski stalni STEM postav

OgPortal

Indija: Rekordan broj umrlih, Tamil Nadu se zatvara

OgPortal