Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Erdogan: Dijalog jedino rješenje spora u Mediteranu

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u četvrtak je kazao da su dijalog i pregovori jedini način rješavanja spora između Turske i Grčke oko istraživanja energenata u istočnom Mediteranu, dodavši da Ankara ne stremi nikakvoj “avanturi” u toj regiji.

  • Put rješenju spora u istočnom Mediteranu je u dijalogu i pregovorima. Ako budemo djelovali zdravorazumski moći ćemo pronaći rješenje koje zadovoljava obostrane interese. Ne tražimo nepotrebne avanture ili podizanje napetosti, rekao je Erdogan.

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a napetosti između dvije zemlje su porasle u ponedjeljak nakon što je Turska u spornom području krenula s istraživanjem nafte i plina. Atena je odmah osudila taj potez kao ilegalan te je zatražila potporu saveznika u Europskoj uniji.

Francuska je smjesta pozvala EU da Turskoj uvede sankcije te je danas u vodama Krete s grčkim snagama održala vježbe.

Zajedničkim grčko-francuskim vojnim vježbama francuski predsjednik Emmanuel Macron prvi put je jasno dao do znanja da njegova zemlja želi ojačati svoju prisutnost u istočnom Mediteranu.

Francuska je ranije danas priopćila da će “privremeno pojačati” svoju vojnu prisutnost na istočnom Mediteranu “kako bi pratila situaciju u regiji i pokazala svoju odlučnost da se poštuje međunarodno pravo”.

Bez da je ikoga imenovao, Erdogan je kazao da jedna zemlja koja nema ni obalu u istočnom Mediteranu gura Grčku da poduzima “pogrešne poteze” u regiji.

  • Nitko ne bi o sebi trebao imati previsoko mišljenje. Da budem potpuno jasan: ne pokušavajte izvoditi predstavu, poručio je Erdogan. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Informatička pismenost, PR i marketing

OgPortal

Macron za inicijativu da cjepiva protiv covida-19 postanu svjetsko javno dobro

OgPortal

Plenković: “Ideja je da se rad nedjeljom zabrani, osim 16 nedjelja u godini”

OgPortal

Kandidat Domovinskog pokreta za župana na tiskovnu došao službenim autom gradske tvrtke! Novinarima rekao da je na godišnjem odmoru, iz Čistoće tvrde da – nije!

OgPortal

Novi kamion za SKG, vrijedan više od milijun kuna

OgPortal

Milanović iz Splita: Gospodi iz HDZ-a bi bilo dobro da prestanu lagati

OgPortal