Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zbog eskalacije zaraze, sve više država uvodi karantenu ili testiranja za ulaske iz Hrvatske. Evo što dosad znamo

Iz Slovenije stižu najave da će nas staviti na crvenu listu, Italija je uvela obavezno testiranje

Slovenija bi Hrvatsku mogla staviti na svoju crvenu listu, rezerviranu za zemlje s velikim rastom broja slučajeva zaraze koronavirusom. Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin kazao je sinoć da je zabrinut rastom broja zaraženih u Hrvatskoj, te da bi našu zemlju Slovenci mogli premjestiti u kategoriju podrazumijeva 14-dnevnu karantenu za svakoga tko pređe zajedničku granicu. Kacin nije htio odgovoriti na pitanje bi li Hrvatska na crvenoj listi mogla završiti već idući tjedan, rekavši da to ovisi o kretanju broja zaraženih.

No, iz drugog komentara koji je Kacin sinoć dao u emisiji 24ur Zvečer, jasno je kako je sumnjičav prema službenim podacima o dnevnom broju novozaraženih u Hrvatskoj. Podacima o broju zaraženih sigurno se može dodati slučajeve uvezene iz Hrvatske, smatra Kacin. „Onda su ti hrvatski brojevi puno veći”, uvjeren je. S obzirom na velik broj Slovenaca koji tradicionalno ljetuju u Hrvatskoj, odluka da se povratnike iz naše zemlje u Sloveniju šalje u dvotjednu karantenu mogla bi zadati ozbiljan udarac turističkoj sezoni.

Mogućnost da Slovenija uskoro “zaoštri” režim na granici s Hrvatskom zbog povećanog broja importiranih slučajeva među slovenskim turistima koji borave na Jadranu spomenula je sinoć u izjavama za slovenski javni RTV servis i infektologinja s ljubljanske Infektološke klinike Mateja Logar, javlja Hina.

ITALIJA UVODI TESTIRANJA
Da među susjedima vlada uvjerenost kako bi stanje s koronavirusom u Hrvatskoj moglo izmaći kontroli, vidljivo je iz odluke koju su jučer donijele talijanske vlasti. Testiranje će biti obvezno za sve koji u Italiju dođu iz Hrvatske, a isto vrijedi i za ulaske iz Malte, Grčke i Španjolske. Dio razloga za takvu odluku leži u strahu Talijana da bi im se moglo ponoviti užasno proljeće kada je zaraza harala tom zemljom.

Nakon što je broj zaraženih i umrlih početkom ljeta drastično pao, u Italiji je jučer zabilježen 481 novi slučaj, dvostruko više nego ih je prosječno bilo u lipnju, kad je počelo ublažavanje restriktivnih mjera uvedenih u ožujku. Testiranja počinju već danas, objavljeno je na Twitteru službene stranice za koronavirus u Hrvatskoj.

“Prema odluci koja je stupila na snagu sve osobe koje ulaze u Italiju iz Hrvatske moraju prilikom ulaska podastrijeti negativan test koji nije stariji od 72 sata ili se u roku od 48 sati, od ulaska u Italiju, podvrgnuti testiranju. Odluka se ne odnosi isključivo na RH državljane, već na sve osobe koje su boravile u Hrvatskoj, uključujući i talijanske državljane”, pišu.

KARANTENA I PRI ULASKU U FINSKU
Loše vijesti dobili smo i početkom tjedna. Finsko veleposlanstvo u utorak je objavilo da ta zemlja uvodi obaveznu karantenu od 14 dana za sve putnike iz rizičnih zemalja, istaknuvši da se na tom popisu nalaze i Hrvatska te BiH. „Uvest će se i obavezno testiranje na korona virus. “Više informacija do kraja ovog tjedna”, stoji u tvitu finskog veleposlanstva. Na takvu mjeru Finsku je naveo zaključak kako su nedavni letovi iz Sjeverne Makedonije i Rumunjske bili najveći izvori zaraze koronavirusom.

U ponedjeljak je zbog toga objavljeno da će se karantena i nasumično testiranje provoditi na svim putnicima iz država koje bilježe između 8 i 10 slučajeva zaraze koronavirusom na sto tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana. U Finskoj je potvrđeno više od 7,6 tisuća slučajeva zaraze, uz 333 preminule osobe. Kršenje dvotjedne karantene kažnjavat će se s do tri mjeseca pritvora ili novčanom kaznom.(telegram.hr)