Aktualno Županija

Borba protiv poplava: Niču nasipi uz Mrežnicu i Koranu, uskoro i uz Kupu – 2021. na redu Brodarci, kanal Kupa – Kupa i prokop Korana – Kupa

Iako će cijeli sustav obrane od poplava u Karlovcu, vrijedan 670 milijuna kuna, biti završen tek 2023., a grad, najavljeno je, od poplava postati siguran bar stoljeće, dijelovi tog sustava upravo se grade, dio će početi do kraja godine, a dio nagodinu.

Potvrdili su nam to za KAportal iz Hrvatskih voda, preciziravši kako su u okviru projekta „Sustav zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe – karlovačko i sisačko područje“ trenutačno na području Karlovca aktivna dva gradilišta na kojima traje izgradnja zaštitnih vodnih građevina – nasipa i zidova.
– To su radovi na izgradnji nasipa uz desnu obalu Mrežnice te lijevu i desnu obalu Korane za zaštitu naselja Logorište, Mala Švarča i Turanj, te radovi na izgradnji nasipa uz lijevu i desnu obalu Korane i lijevu obalu Mrežnice i regulacija potoka Sajevac vezani uz izgradnju državne ceste D1- „Splitski pravac- brza cesta kroz Karlovac“, a radi se o dionicama nasipa uz Koranu i Mrežnicu za zaštitu od poplava naselja Mostanje i naselja Turanjski Lug. Također, grade se nasipi i na području naselja Logorište, Mala Švarča, Turanj i Mostanje, koja su najugroženija od poplava na slivu rijeke Kupe i koja u sadašnjem stanju od poplava štite tzv. „box barijere“, naveli su iz Hrvatskih voda.

Radove financira tvrtka, a nakon prijave EU projekta „Zaštita od poplava u slivu rijeke Kupe“ za sufinanciranje iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020.“ i potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ,što se očekuje do kraja ove godine, naglasili su da će biti moguće retroaktivno potraživanje utrošenih sredstava i to u visini od 85 posto prihvatljivih troškova.
– Za radove na izgradnji nasipa uz desnu obalu Mrežnice te lijevu i desnu obalu Korane za zaštitu naselja Logorište, Mala Švarča i Turanj sveukupno je previđeno izgraditi 5.774 metara nasipa: desnoobalni nasip uz Koranu u dužini 953 m, lijevoobalni nasip uz Koranu u dužini 2325 m, desnoobalni nasip uz Mrežnicu u dužini 2089 m i nasip uz državnu cestu D1 u dužini 407 m. Vrijednost radova i nadzora iznosi 45,8 milijuna kuna, a predviđeni rok završetka radova je listopad 2021.godine, precizirali su u Hrvatskim vodama.

Radovi na izgradnji nasipa uz lijevu i desnu obalu Korane i lijevu obalu Mrežnice i regulacija potoka Sajevac za zaštitu od poplava naselja Mostanje i naselja Turanjski Lug dio su zajedničkog projekta Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta i HEP ODS na izgradnji nastavka Brze ceste od Mostanja do Vukmanićkog Cerovca, odnosno, obilaznice Turnja.

– Navedeni zahvat pored gradnje nasipa uz Koranu i Mrežnicu i regulaciju potoka Sajevac, sadrži i gradnju prometnice i prometne infrastrukture od križanja Mostanje do križanja Vukmanički Cerovac u dužini oko 6,2 km, investitor su Hrvatske ceste d.o.o. te izmještanje dalekovoda 35 kV Mekušje Turbina- investitor je HEP ODS d.o.o. Sveukupno je previđeno izgraditi 3.365 metara nasipa od toga desnoobalnog nasipa uz Koranu u dužini 1.640 m, lijevoobalnog nasipa uz Koranu u dužini oko 750 m i lijevoobalnog nasipa uz Mrežnicu u dužini oko 975 m te regulacija potoka Sajevac u dužini 2.995,30 m. Vrijednost radova i nadzora iznosi 49,3 milijuna kuna, a predviđeni rok završetka radova je krajem 2021. godine, najavili su iz Hrvatskih cesta.

Osim na tim dijelovima sustava obrane od poplava, do kraja godine trebali bi početi i oni na gradnji prve tri etape lijevoobalnog nasipa Kupe od Selca do Rečice. Ovim projektom predviđena je gradnja 4.531 metara armiranobetonskog zaštitnog zida i obaloutvrde i 7.475 metara nasipa. Postupak odabira izvođača upravo traje, a početak radova na tom objektu očekuje se krajem ove godine.

Iduće bi godine, pak, trebala uslijediti i gradnja drugih objekata na području Karlovca. Za njih je u tijeku izrada projektne dokumentacije, te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na potrebnom zemljištu.

Prvi je nasip uz Kupu od Brodaraca do Dubovca

– Desnoobalni nasip Kupe od Brodaraca do Pivovare kojim je predviđena gradnja 4.615 m nasipa, 1.375 armiranobetonskog zaštitnog zida i 100 metara obaloutvrde. Početak radova planiran jeza drugu polovicu 2021. godine, kazali su u Hrvatskim vodama.

Planirana je i izgradnja čvora Brodarci s pratećim objektima na kanalu Kupa-Kupa, Kupi, Dobri i retencija Kupčina.

– Ovim projektom predviđena je izgradnja pregrade Brodarci, ustave Šišljavić, istočnog nasip retencije Kupčina duljina nasipa 7 km sa regulacijom potoka Znanovit i Brebernica, rekonstrukcija kanala Kupa – Kupa, uspornih nasipa uz Kupu i Dobru uzvodno od Brodaraca i to desnoobalni nasip uz Kupu od riječnog km 147+800 do riječnog km 152+238, lijevoobalni nasip uz Kupu od rkm 146+000 do rkm 152+238, lijevoobalni nasip uz Dobru od rkm 0+951 do rkm 7+607 te nasipa za zaštitu ribnjaka Crna Mlaka – nadvišenje postojećih nasipa u duljini od 9,9 km. Početak radova na ovim građevinama planiran je u fazama, a prva faza planirana je za realizaciju u 2022. godini, najavili su.

Iduće godine planiran je i početak izgradnje prokopa Korana – Kupa

– Predviđena je gradnja prokopa dužine 2.116 m, upusne i ispusne ustave u Korani te nasipa u dužini 4.820 m (desnoobalni nasip prokopa 1.700 m; lijevoobalni nasip prokopa 1.280 m, desnoobalni nasip Kupe 730 m, lijevoobalni nasip Korane 815 m i nasip uz ispusnu ustavu 295 m). Početak radova na ovim građevinama planiran je krajem 2021. godine, odgovorili su nam iz Hrvatskih voda.(KAportal)