Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Britanac bježao iz karantene u Zadru, pa ga smjestili u hotel: Traži voće i mekanu posteljinu

Stožer civilne zaštite Grada Zadra prekjučer je morao tragati za Britancem koji je pobjegao iz objekta u kojemu je bio smješten u samoizolaciji. Iako je njegov prijatelj pozitivan na koronavirus, odbio se testirati. Kada je patrola Civilne zaštite došla u kontrolu s vozilom Saniteta, koje ga je trebalo prepratiti u karantenu, nije ga zatekla u objektu, a njegov cimer rekao im je da je izašao na stražnji izlaz kako bi otišao u ljekarnu, piše portal 057info.

Odmah je krenula potraga za njim te je uočen s ruksakom na leđima, nakon čega je automobilom Saniteta odveden u karantenu, zajedno sa svojim zaraženim prijateljem. Ljekarna u koju je ušao morala je biti zatvorena i dezinficirana, kao i apartman u kojemu je boravio i koji u sljedeća tri dana ne smije biti ponovno iznajmljen.

Kao osobe visokog rizika smješteni su na treći kat hotela u kojemu se u Zadru provodi karantena, a sat vremena, koliko je bilo potrebno da se organizira dežurstvo, našli su se pod ključem kako ne bi ponovno pobjegli. Zbog takvog su se tretmana na kraju požalili britanskoj ambasadi, a Mate Lukić, voditelj postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra, kaže da za to nema nikakvog uporišta.

– Izašli smo na teren nakon što smo dobili dojavu epidemiologa da se osoba za koju se sumnja da ima koronavirus nalazi na toj lokaciji i napravili smo sve prema uputama o njihovom zbrinjavanju. Mi smo valjda jedini grad koji osigurava smještaj za strane državljane, koji ne mogu napuštati Hrvatsku dok ne provedu 14 dana u samoizolaciji. Vrata prostora u koji su smješteni su stalno otključana, ali su pod nadzorom naših pripadnika, kaže Lukić.

Inače, Britanac je s Hvara, gdje je najvjerojatnije zaražen, otputovao na Plitvička jezera, a tamo je osjetio prve simptome bolesti. Testiranje u Zadru pokazalo je da je pozitivan na koronavirus, zbog čega je i njemu i njegovom bliskom prijatelju određena samoizolacija, a zatim i karantena. Iako se žale da su im ugrožena ljudska prava, u karanteni traže voće, leće, šampone, mekanu posteljinu… što im se na trošak zadarskih poreznih obveznika i isporučuje.(jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Evo koliko novca smijete prenijeti preko granice bez prijave

OgPortal

Počelo rušenje zgrade bivšeg mirovinskog i socijalnog osiguranja

OG Portal

EMA započela s ispitivanjem lijeka protiv covida-19

OgPortal

Stožer planira testiranje: Kako će izgledati odlazak na svadbu ili koncert?

OgPortal

Capak: Pohana svinjetina je opasnija od AstraZenece

OgPortal

Hoćemo li imati reprizu izbora za gradonačelnika Karlovca od prije četiri godine? Po našoj anketi čini se tako, u drugom krugu ponovo Mandić i Petračić

OgPortal