Aktualno OG sada Ogulin

Grad će za pomoć poduzetnicima pogođenima koronavirusom izdvojiti ukupno 387 tisuća kuna – isplata idući tjedan

Rok za dostavu zahtjeva za isplatu pomoći bio je 31. srpnja.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Ogulina održanoj 1. lipnja ove godine gradski vijećnici su usvojili formiranje Fonda za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize uzrokovane koronavirusom.

Rok za dostavu zahtjeva za isplatu pomoći bio je 31. srpnja, a korisnici fonda su mogli biti mikro, mala i srednja trgovačka društva, obrti, slobodna zanimanja i zadruge sa sjedištem na području grada Ogulina, čije su prijave prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, na njihovu mjeru „Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID – 19)“, pozitivno ocjenjene.

Na spomenutoj sjednici Gradskog vijeća stopirane su sve postojeće mjere potpora, a sredstva su prenamijenjena u fond pomoći za koronavirus, uz dodatnih 200 tisuća kuna. Time je za fond pomoći Grad Ogulin iz proračuna planirao ukupno 500 tisuća kuna, a pomoć koju su poduzetnici mogli ostvariti bila je predviđena u iznosu 3.000 kuna po subjektu.

Povjerenstvo za provedbu Programa potpora okončalo je evaluaciju dostavljenih zahtjeva. Zaprimljena su 131 zahtjeva, od čega su odbijena samo dva (2), iz razloga što subjekti nemaju sjedište u Ogulinu, već u susjednoj općini. Za sve pozitivno ocijenjene zahtjeve odobren je maksimalni iznos od 3.000 kuna potpore, što znači da će Grad za pomoć poduzetnicima pogođenima koronavirusom izdvojiti ukupno 387 tisuća kuna, rekao nam je zamjenik gradonačelnika Ogulina Daniel Vukelja.

S obzirom da je preostalo sredstava za Program potpora u poduzetništvu na idućoj sjednici Gradskog vijeća će biti predložene II. Izmjene programa potpora u poduzetništvu kojima će se preostali iznos prenamijeniti za izvorne mjere potpora (za subvencioniranje kamata, za žene poduzetnike, mlade poduzetnike, poduzetnike početnike i ostale navedene izvornim programom potpora).

Kako je i u Programu potpora u poljoprivredi preostalo nešto više od 140 tisuća kuna i za ovaj program će na idućoj sjednici biti predložene I. izmjene kako bi se preostali iznos prenamijenio za mjere koje poljoprivredni subjekti najviše koriste.

Ako na idućoj sjednici Gradskog vijeća obje spomenute izmjene budu usvojene, odmah nakon toga započet će zaprimanje i obrada novih zahtjeva poduzetnika i poljoprivrednika za isplatom potpora, navodi Vukelja.