Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nakon rekordnog dana stižu nova izvješća: Opet velik broj novozaraženih u Zagrebu i Dalmaciji

Dan nakon što je u Hrvatskoj, prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, evidentiran najveći broj novozaraženih osoba koronavirusom u 24-satnom razdoblju od početka epidemije, njih 208, u subotu pristižu novi podaci iz županijskih stožera.

Sisačko-moslavačka županija: 1 novi slučaj
Jedan novi slučaj zaraze koronavirusom bilježi u posljednja 24 sata u Sisačko-moslavačka županija, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o osobi s područja Hrvatske Dubice.

Iz Stožera su ponovno uputili molbu građanima da se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog stožera, jer na taj način ostaju odgovorni prema sebi i drugima.

Vukovarsko-srijemska županija: 5 novih slučajeva
U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (4 osobe iz Vinkovaca i 1 osoba iz Novih Jankovaca), a nema preminulih.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 545, od kojih su 384 osobe izliječene, a ukupno je 7 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 110 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6753.

U samoizolaciji na području županije je 231 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 13 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 5 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 14 radnika (1 liječnik, 10 medicinskih sestara/tehničara i 3 druga zdravstvena radnika).

Osječko-baranjska županija: 10 novih slučajeva
Za područje Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je ukupno 197 uzoraka od kojih su 10 bili pozitivni na koronavirus. Šest novooboljelih osoba je s područja Osijeka, a po dvije osobe su iz Našica i Đakova. Po životnoj dobi opet je riječ o osobama mlađe dobne skupine; najmlađa osoba ima 14 godina, ponajviše je oboljelih u dobi od 20 do 28 godina, jedna oboljela osoba iz Našica ima 42 godine, a jedna iz Đakova 83 godine.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je hospitalizirano 25 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih su četiri na respiratoru.

Mjera samoizolacije jučer je određena za čak 70 novih kontakata oboljelih pa su trenutno u samoizolaciji ukupno 242 osobe.

Policija u zadnja 24 sata nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 30 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

Primorsko-goranska županija: 2 nova slučaja
U posljednja 24 sata na području Primorsko-goranske županije dvije su novozaražene osobe, javljaju iz epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Riječ je o mladim ljudima, od kojih je jedan povratnik iz inozemstva i nema simptome, dok je druga osoba s blažim simptomima i vratila se s ljetovanja iz Dalmacije.

U PGŽ trenutno je 26 aktivnih slučajeva i 152 izliječenih. U KBC-u su smještene 3 osobe, dok su svi ostali u izolaciji u vlastitom domu/na kućnom liječenju.

Istarska županija: 1 novi slučaj
Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 234 uzorka briseva na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan, priopćili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, koja je bliski kontakt s pozitivnom osobom. Izliječene su 2 osobe.

Trenutno je 20 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 145 osoba.

Virovitičko-podravska županija: Nema novih slučajeva
Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od virusa SARS-CoV-2.

Od 18 testiranih osoba u zadnja 24 sata, svi brisevi bili su negativni na koronavirus, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Broj testiranih, od početka epidemije u VPŽ je trenutno 2.529. Od početka epidemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 33 osobe su zaražena koronavirusom. Od toga, jedna osoba je trenutno aktivna, trideset i jedna se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.

Splitsko-dalmatinska županija: 35 novih slučajeva
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 595 obrađenih testova danas je 35 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID infekciju. Iz Splita ih ima 23, te po jedna iz Solina, Imotskog, Ciste Provo, Podbablja, Sinja, Makarske, Omiša i Dugog Rata.

Uz njih su još četiri osobe iz drugih županija pozitivne na Covid infekciju i to dvije osobe iz Zagrebačke županije, jedna osoba iz Grada Zagreba i jedna osoba iz Osječko-baranjske županije. Svi novooboljeli iz drugih županija testirani su u Splitu.

Od 31 novooboljele osobe s područja Splitsko dalmatinske županije 6 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 722 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 12 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se jedna osoba nalazi na respiratoru, javlja Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Zagreb: 47 novih slučajeva
Novih 47 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Gradu Zagrebu u zadnja 24 sata, a aktivno je oboljelih 314 osoba, izvijestio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

“U protekla 24 sata u NZJZ ‘Dr. Andrija Štampar’ provedena su 432 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 47 novih slučajeva. Posljedično tome, za 140 osoba određena je mjera samoizolacije”, stoji u priopćenju.

Trenutno je u Gradu Zagrebu 314 aktivnih slučajeva zaraze i 719 aktivnih samoizolacija.

Petero novooboljelih za sada imaju negativne epidemiološke anamneze, 15 osoba su kontakti covid-19 pozitivnih osoba, a kod 19 novozaraženih utvrđena je mogućnost da s se zarazili u noćnim klubovima i kafićima tijekom korištenja godišnjeg odmora.

Kod četiri osobe epidemiološka obrada je u tijeku, dok su četiri zaražene osobe došle iz BiH.

Iz Zavoda dodaju da su negativni na koronavirus svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba.

Šibensko-kninska županija: 18 novih slučajeva
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije osamnaest osoba oboljelo je od zarazne bolesti COVID-19 i jedna osoba iz Splitsko-dalmatinske županije koja trenutno boravi u Rogoznici. Od ukupno 18 oboljelih iz Šibenika ih je 11, iz Knina 3, iz Vodica 2 i po jedna osoba iz Kistanja i Bilica.

S današnjim danom u županiji je 66 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice od bolesti COVID-19 liječe se dvije osobe. U posljednja 24 sata uzorkovano je 85 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 289 osoba, od kojih su 287 kontakti oboljelih, a dvije osobe su ušle u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja te im je određena mjera 14-dnevne karantene.

Kod većine novooboljelih moguća je izloženost u klubovima i na svadbama, poručuju iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Bjelovarsko-bilogorska županija: 3 nova slučaja
U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tri su nova slučaja zaraze koronavirusom.

Novooboljele osobe nisu kontakti ranije zaraženih osoba COVIDOM-19 u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i u tijeku je epidemiološko istraživanje.

Trenutno je u županiji 5 osoba zaraženih koronavirusom. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 13 je osoba u samoizolaciji.

Varaždinska županija: 3 nova slučaja, 1 osoba preminula
U Varaždinskoj je županiji jučer preminula prva osoba koja je bila pozitivna na COVID-19, odnosno koronavirus, rekao je u subotu načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin, koji je o epidemiološkom stanju i mjerama koje se poduzimaju govorio zajedno s ravnateljem Opće bolnice Varaždin dr. Nenadom Kudelićem, javljaju Varaždinske vijesti.

– Preminula 87-godišnjakinja zaprimljena je u bolnicu radi ozljeda prsnog koša.Prilikom samog prijama nije pokazivale nikakve kliničke znakove respirativnih bolesti. No, proširenim testiranjem koje smo uveli u Opću bolnicu Varaždin s ciljem zaštite pacijenata i naših djelatnika detektirali smo COVID-19 infekciju. Tijekom boravka u bolnici osoba nije pokazivala značajnije znakove respirativne bolesti, no od ranije ta osoba je bolovala od srčane i plućne bolesti. U ovom slučaju možemo reći da je COVID-19 zasigurno doprinio ovom, nažalost, smrtnom slučaju, rekao je Kudelić, koji je zajedno sa zamjenikom župana izrazio sućut obitelji preminule.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom.

– Radi se o mlađim osobama, koje su sve u 20-im godinama, a vratile su se s ljetovanja gdje su se intenzivno družile i posjećivale noćne klubove, što znači da su ostvarile dosta bliskih kontakata, rekao je Vugrin, dodavši da će se liječiti doma jer imaju blažu kliničku sliku. Zbog ova nova tri slučaja, Varaždinska županija u svega četiri dana došla je do 11 novih zaraženih.

-To ne možemo ignorirati, već se trebamo pridržavati propisanih mjera. moramo svojim osobnim primjerom i ponašanjem doprinijeti da intenzitet širenja virusa u našem okruženju bude što manji, ukazao je Vugrin.

To da netko ima blažu kliničku sliku ili nema uopće znakove zaraze, kako je upozorio, ne znači da ne može zaraziti druge koji teže podnose bolest. – Osim zbog zdravlja, trebamo se odgovorno ponašati i zbog toga što virus utječe na našu svakodnevicu, naše gospodarstvo, turizamm, napomenuo je Vugrin, dodavši da se širenje koronavirusa i posljedice nastoje spriječiti mjerama s nacionalne i lokalne razine.

Požeško-slavonska županija: 2 nova slučaja
U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 7 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji.

U samoizolaciji se nalaze 52 osobe, a ukupno je testirano 4186 osoba.

Na posljednjem testiranju bio je 51 uzorak, dva uzorka su pozitivna na koronavirus (COVID-19).

Zagrebačka županija: 9 novih slučajeva
U protekla 24 sata na području Zagrebačke županije zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je trenutno aktivno 59 slučajeva oboljenja, izvijestio je u subotu Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do subote u 11 sati evidentirano je 297 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, što je devet novooboljelih u odnosu na jučer, priopćio je županijski stožer.

Na području te županije tako je trenutno 59 aktivnih slučajeva zaraze. Do sada je ukupno izliječeno 227 osoba, a 11 ih je preminulo.

Brodsko-posavska županija: 10 novih slučajeva
Deset novih koronavirusom zaraženih osoba bilježi u zadnja 24 sata Brodsko-posavska županija, a uglavnom je riječ o mladima koji su se vratili s ljetovanja na jadranskoj obali gdje su boravili u noćnim klubovima.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u subotu da je u županiji trenutno 35 na covid-19 pozitivnih osoba, a da su među novozaraženima uglavnom mladi.

“Radi se uglavnom o mladim ljudima od 20 do 25 godina koji su boravili u klubovima i kući su se vratili iz drugih dijelova Hrvatske. Slučajevi se brzo detektiraju, tako da nema prijenosa virusa na širi krug ljudi izvan obitelji. Većina oboljelih liječniku se javi zbog povišene temperature ili gubitka osjeta mirisa i okusa”, rekao je Hini zamjenik načelnika županijskog Stožera Damir Mirković.

Preventivno je u samoizolaciji 120 osoba s prebivalištema na području županije.

Od izbijanja pandemije, kod 210 stanovnika ove županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus.(jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

U Ogulinu sedam novooboljelih osoba

OgPortal

Trening trenera OCD-ova – strojarstvo

OgPortal

Lokalni izbori: Diljem Hrvatske otvorena birališta

OgPortal

Izrael upotrijebio 500 tona bombi za napad na tunele Hamasa

OgPortal

Berlusconi izašao iz bolnice, ali na sporedni izlaz

OgPortal

Nemeth Blažić: Postoji trend pada novooboljelih, ali još nije vrijeme za popuštanje mjera

OgPortal