Premijerov savjetnik tvrdi: Još par dana ovakvih brojki i doći će do pritiska na zdravstveni sustav


Prof. dr. sc. Ozren Polašek kaže kako su porast novozaraženih očekivali, ali da je jučerašnji rekord iznenadio

lan Savjeta predsjednika Vlade i profesor javnog zdravstva na splitskom Medicinskom fakultetu prof. dr. sc. Ozren Polašek komentirao je danas za Slobodnu Dalmaciju jučerašnji rekordan broj od 208 novozaraženih u Hrvatskoj. Unatoč tome što je brojka danas pala i iznosi 162, i on je kao i prof. Alemka Markotić uvjeren da će novozaraženih u idućim danima biti i više.
“Mi smo pretpostavljali da bi moglo doći do porasta broja oboljelih, ali ovakav rast ipak se nije očekivao. Mislim da smo se svi puno opustili i stoga nas je sada ovako nagli rast iznenadio”, kazao je prof. dr. sc. Polašek. Dodao je potom kako bi zaražene trebalo dobro analizirati kako se ne bi donosili krivi zaključci.

HITNO NUŽNE NOVE MJERE
Na pitanje može li se govoriti o eksponencijalnom rastu odgovara negativno, te dodaje kako bi se taj rast trebao nastaviti u još dva dana kako bi ga se moglo nazvati eksponencijalnim. To bi, upozorava, dovelo do pritiska na zdravstveni sustav što se dosad pokušavalo izbjeći. Dr. Polašek ipak smatra kako sa sadašnjim brojkama nikako ne smije čekati, te da je nužno odmah poduzeti ozbiljnije mjere kojima bi se zaustavio sadašnji trend.

“To znači sustavno uvođenje nošenja maski, dakle obvezno, ali i drugih mjera, među kojima je ponovna zabrana većih okupljanja od 20-ak ljudi, jer tako možemo stati na kraj većim i novim izbojima zaraze. Bliski kontakti s osobama koje vam nisu članovi obitelji trebali bi biti svakako pod maskama”, pojašnjava.

Upozorava pritom i na prijetnje iz inozemstva da će Hrvatsku zbog širenja zaraze staviti na crvene liste. Treba ih, kaže, ozbiljno shvatiti jer bi to bilo loše i za naš zdravstveni sustav. (telegram.hr)

Facebook Comments