Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

‘Odluka da je cijela Hrvatska rizična nije fer, ogorčeni su i Austrijanci koji su htjeli doći’

Odluka je na snazi od ponedjeljka u ponoć. Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske od ponedjeljka moraju pokazati aktualni negativni test na korona virus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju
Razumijem da se austrijska vlada brine za svoje državljane, no strah nije dobar savjetnik. Ishitreno su reagirali, rekao je za 24sata veleposlanik RH u Austriji Daniel Glunčić.

Mnogi Austrijanci koji ljetuju u Hrvatskoj krenuli su put domovine nakon što je austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova u petak izdalo upozorenje o neputovanju u Hrvatsku i svrstavanju RH u skupinu “rizičnih zemalja” najvišeg, 6. stupnja, zbog znatnog porasta broja novozaraženih u Hrvatskoj.
Odluka je na snazi od ponedjeljka u ponoć. Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske od ponedjeljka moraju pokazati aktualni negativni test na korona virus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

  • Bila je to munjevita odluka. Nismo imali mogućnost za dijalog niti im u suradnji s našim Ministarstvom zdravstva poslati ekspertizu. Naše veleposlanstvo zvali su i mnogi Austrijanci koji su bili izvan sebe jer su željeli ljetovati u Hrvatskoj. Odgovorili smo im da nam je žao, no da se moraju obratiti nadležnim austrijskim institucijama – kaže nam veleposlanik Glunčić ističući kako je “neshvatljivo da se austrijska vlada odlučila za upozorenje o putovanju namijeniti cijeloj Hrvatskoj”.
  • Odluka nije fer. Nije mi jasno zašto Austrija nije izdala djelomično upozorenje za putovanja. Recimo, broj zaraženih Covid-19 u Istri je zanemariv. Mislim da je upozorenje za putovanje apsolutno nepravedno – kaže nam Glunčić dodajući kako će se veleposlanstvo, u suradnji s MVP-om i našim drugim institucijama, informirati o situaciji u Hrvatskoj austrijsko Ministarstvo zdravstva, koje je ključno za donošenje odluka, i uvjeriti ih da se zabrane, ako ih treba biti, odnose na pojedina područja a ne na cijelu zemlju.

Ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg rekao je kako je preporuka bila da se cijela Hrvatska stavi na listu jer su ondje Austrijanci mobilni svojim automobilima. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

U Hrvatskoj cijepljena svaka četvrta odrasla osoba

OgPortal

Iz Jaškova krenula štrudlomanija na dva kotača, poznati bike bloger Dražen Breitenfeld: Ozaljski kraj ima sve predispozicije biti prepoznatljivo cikloturističko odredište

OgPortal

“Pandemija nije dobar trenutak zabrane rada”

OgPortal

8. svibnja – Svjetski dan Crvenog križa

OgPortal

U Ogulinu će biti postavljen vanjski stalni STEM postav

OgPortal

Indija: Rekordan broj umrlih, Tamil Nadu se zatvara

OgPortal