U Sloveniji već padala tuča, oluja stiže i kod nas, Vakula: Bit će brza, kratka, ali žestoka

VELIKA PROMJENA

Za cijelu državu izdana su upozorenja zbog najavljenih grmljavinskih oluja koje donose osvježenje

U svježiji utorak gotovo diljem Hrvatske slijedi još jedna znatnija promjena vremena – razmjerno brza, kratkotrajna, ali žestoka, pa će osim čestih pljuskova s grmljavinom biti i mjestimičnog olujnog nevremena s tučom, na Jadranu vrlo vjerojatno i pijavicama, najavljuje u svojoj najnovijoj prognozi glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Sasvim suho i stabilno neće biti ni u sunčaniju i ponovno uglavnom topliju srijedu, ali hoće od četvrtka do subote, kada će ponovno u većini krajeva biti vruće, mnogima i sparno, po nizinama unutrašnjosti uz čestu jutarnju maglu, ponegdje i ne samo kratkotrajnu. Od nedjelje opet promjenjivije, najprije na zapadu unutrašnjosti, najavljuje Vakula.

Meteorolozi, inače, prve naznake promjene vremena najavljuju već za večernje sate ponedjeljka, a da bi tome uistinu moglo biti tako svjedoče i izvješća iz Slovenije o snažnim olujama koje su ondje već ponegdje donijeli tuču veličine oraha.

  • Nad sjevernom Italijom je, kao što je bilo najavljeno, došlo do nastanka većeg olujnog sustava, koji se kreće prema Sloveniji, piše portal 24ur.com, koji izvještava da je tuča već pala u slovenskom priobalju.

Na radarskim snimkama vidljivo je da se dio olujnog sustava već primaknuo sjeverozapadnim dijelovima hrvatske unutrašnjosti, a mjestimične kiše bilo je i u dijelovima Istre i na širem riječkom području.

Detaljna prognoza
U nastavku slijedi detaljnija prognoza po područjima koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

  • U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo i još nestabilnije nego u ponedjeljak, mjestimice uz pljuskove i grmljavinu, lokalno i izraženije nevrijeme, uz mogućnost obilnije kiše, tuče i jakog vjetra. Pritom će i dnevna temperatura biti niža, a zapuhat će sjeverozapadnjak. Najniža temperatura pak oko 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj još češća kiša i grmljavina, ponegdje i u obliku obilnijih pljuskova, te osvježenje. No, bit će i barem kraćih sunčanih razdoblja. Puhat će slab do umjeren sjeverni vjetar, a najviša temperatura bit će između 23 i 26 °C.

Podjednaka dnevna temperatura i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će osobito u prvom dijelu utorka također biti čestih pljuskova s grmljavinom, na moru i u obliku jakih nevera. Sunčana razdoblja bit će češća u poslijepodne. Puhat će uglavnom slabo jugo u okretanju na sjeverozapadni vjetar i buru.

U Dalmaciji djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, ponegdje i pljuskovima i grmljavinom koji mogu biti izraženiji, osobito na sjeveru Dalmacije. Nakon juga, zapuhat će umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, kratkotrajno i bura, uz ponegdje umjereno valovito more. Najviša dnevna temperatura bit će od 28 do 31 °C.

Nestabilno i promjenjivo bit će i na jugu Hrvatske – gdje će također biti mjestimičnih pljuskova s grmljavinom, vjerojatno i poneke nevere. Puhat će umjereno jugo, uz malo i umjereno valovito more, a poslijepodne sjeverozapadni vjetar uz najvišu temperaturu oko 30 °C, prognozira Tomislav Kozarić za HRT.

Upozorenja
Zbog najavljenih grmljavinskih oluja DHMZ je putem Meteoalarma izdao žuta i narančasta upozorenja koja obuhvaćaju cijelu državu. Žuta se izdaju u slučaju potencijalno opasnih, a narančasta u slučaju opasnih vremenskih uvjeta.

  • U srijedu u unutrašnjosti već sunčanije, ali još ne sasvim stabilno – ponegdje malo kiše ili pljuskovi s grmljavinom, osobito poslijepodne na sjeverozapadu. Zatim sunčano vrijeme uz porast dnevne temperature, u petak vruće. Vjetar slab, u Slavoniji do umjeren sjeverozapadni. Jutra će biti svježija mjestimice s maglom, pogotovo u četvrtak.

I na Jadranu će u idućim danima ponovno biti sunčano i danju toplije, odnosno vruće. U srijedu uz razvoj oblaka još je moguć poneki pljusak s grmljavinom, ponajprije u Istri i južnom Jadranu. Puhat će slab i umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, ujutro i bura, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a. (jutarnji.hr)

Facebook Comments