Hrvatskoj nedostaje epidemiologa

Ekspertna skupina kriznog stožera ministarstva zdravstva danas je razgovarala o mnogim važnim temama, među ostalim o tome što nas čeka na jesen, epidemiološkoj situaciji, preporukama za posjete u bolnicama…

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da nisu sve bolnice iste, te da će u novoj preporuci povećati ingerenciju bolničkim povjerenstvima da mogu na osnovu svojih specifičnosti donositi određene odluke.

Osvrnuo se i na današnji broj novooboljelih od koronavirusa, koji prema podacima lokalnih stožera, iznosi više od 120.

  • Broj je veći nego jučer, a to je zato što liječnici obiteljske medicine ne rade preko vikenda i nisu upućivali sve potencijalne oboljele na testiranje, rekao je Beroš, te dodao da je uobičajeno da je sredinom tjedna broj oboljelih veći.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da posjete u bolnicama nikada nisu bile zabranjene i da sve bolnice i zdravstvene ustanove koje imaju infrastrukturne i prostorne mogućnosti da roditelj bude uz dijete to nikad nisu zabranile. Što se tiče vremenskog ograničenja ekspertna skupina zaključila je to daje određenu sigurnost.

  • Ograničenje posjeta od 15 minuta je je preporuka, a ukoliko postoji mogućnost moguće je odrediti i drugačije, ovisno kako uvjeti nalažu, dodao je.

Istaknuo je i da fali epidemiologa, te da bi u ovom trenutku bilo potrebno 159 novih djelatnika.

  • Mislimo da je najbolje rješenje da se završeni liječnici medicine koji trebaju odraditi šest mjeseci pod nadzorom stave u program, a mi ćemo obaviti kratki tečaj o Covidu, s tim da oni neće raditi poslove odlučivanja koje mora raditi specijalist epidemiolog, rekao je.

Dodao je i da je ukupni kapacitet testiranja između 3-4 tisuće dnevno i imamo dovoljno rezervnih kapaciteta.

Na području Virovitičko-podravske županije danas je zaražen jedan liječnik koji se zarazio na ljetovanju. To postavlja pitanje trebaju li se zdravstveni djelatnici testirati po povratku s godišnjih.

  • Načelnog stava nema, jasno je da će svaki zdravstveni djelatnik morati s neposrednim rukovoditeljem proći određeni epidemiološki upitnik i navesti koji su to elementi koji bi mogli biti suspektni. Bitno je postaviti kriterije na osnovu kojih ćemo testirati zdravstvene djelatnike pri povratku na posao, a sve kako bi onemogućili ulazak virusa u zdravstvene ustanove. (hrt.hr)
Facebook Comments