Putin upozorio Merkel: Miješanje u Bjelorusiji je neprihvatljivo

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Bjelorusiji, a on ju je upozorio da je neprihvatljiv bilo kakav pokušaj miješanja u unutarnja pitanja te zemlje.

  • Merkel je u razgovoru naglasila da bjeloruska vlada mora prekinuti nasilje nad mirnim prosvjednicima, odmah pustiti na slobodu sve političke zatvorenike i pokrenuti nacionalni dijalog s oporbom i društvom kako bi se prevladalo krizu, rekao je glasnogovornik kancelarke Steffen Seibert.
  • Putin je kazao Merkel da će bilo kakav pokušaja miješanja u unutarnja pitanja Bjelorusije biti neprihvatljiv – objavio je Kremlj.
  • Bilo kakvi pokušaji miješanja doveli bi do eskalacije političke krize u Bjelorusiji – upozorio je Putin.

Deseci tisuća ponovno na ulicama Minska

Masovni prosvjedi i štrajkovi izbili su u toj zemlji, posljednjoj europskoj diktaturi, nakon predsjedničkih izbora održanih 9. kolovoza na kojima je pobijedio dugogodišnji vođa Aleksandar Lukašenko, kojeg oporba optužuje za izbornu prijevaru i traži da se povuče s vlasti.

Lukašenko (65) vodi tu bivšu sovjetsku republiku čvrstom rukom već četvrt stoljeća, ne dopuštajući bilo kakav otpor.

Policija je na prosvjede odgovorila žestoko pritvorivši tisuće ljudi. Mnogi koji su pušteni na slobodu govore da se s njima u pritvoru loše postupalo ili da ih se čak mučilo.

Lukašenko je danas odlikovao policijske dužnosnike koji su mu pomogli u suzbijanju prosvjeda koji traju već deset dana. (hrt.hr)

Facebook Comments