Aktualno Županija

Unatoč pandemiji broj poslovnih subjekata, kao i obrta, u Karlovačkoj županiji i dalje u blagom porastu

Mnoge zasad “iznad vode” možda drže i državne mjere pa je s 30. lipnja ove godine situacija bila čak i povoljnija nego na kraju prvog kvartala.

Tako Državni zavod za statistiku izvješćuje da je u Karlovačkoj županiji na polovici godine bilo registrirano 5.519 poslovnih subjekata, od čega je aktivno poslovalo njih 3.193. Razlika je velika, no to je podatak koji je takav već godinama i na državnoj razini.Najviše je, dakako, trgovačkih društava kojih je s krajem lipnja u županiji registrirano 3.441 odnosno 45 više nego na kraju ožujka, a 91 više nego na kraju 2019. godine. Porastao je i broj aktivnih – sada ih je 2.212, dok je prije tri mjeseca aktivno djelovalo 51 manje.

Ohrabrujuće, barem zasad, djeluje i situacija s obrtima koji su ove godine prvo bili u padu – naime, krajem prošle godine u Karlovačkoj županiji bilo je registrirano 1.829 obrta, a u prva tri mjeseca ove godine ta je brojka pala na 1.805. Unatoč pandemiji koronavirusa nije došlo do daljnjeg pada već je, naprotiv, broj registriranih obrta do kraja lipnja narastao na 1.816.

Sa 30. lipnja 2020. godine u Karlovačkoj županiji djeluje i 1.947 poslovnih subjekata koji se ubrajaju u kategoriju “ustanove, tijela, udruge, fondovi i organizacije”, no aktivno ih je tek 948, a još uvijek je registrirana i 131 zadruga, iako ih aktivno djeluje samo 33.(Kaportal)