Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Demokrati i formalno nominirali Bidena za svog predsjedičkog kandidata

Američka Demokratska stranka drugog je dana svoje nacionalne konvencije i formalno nominirala Joea Bidena (77) za svojeg kandidata koji će se suprotstaviti aktualnom predsjedniku Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima koji će se održati u studenom.

Bivši predsjednici Bill Clinton i Jimmy Carter u svojim su govorima kazali kako Biden ima iskustvo i integritet kako bi vratio SAD u normalu nakon kaosa u koji ju je uvela Trumpova administacija.

  • U vremenima poput ovih, Ovalni ured bi trebao biti komandni centar. Umjesto toga, on je sada središte oluje. Tamo jedino vlada kaos, a jedina stvar koja se ne mijena je predsjednikova odlučnost da negira odogovornost i prebaci krivnju na nekog drugog, naglasio je Clinton.

Nakon što je službeno nominiran, Biden je putem twittera poslao poruku kako ova nominacija “odaje počast njegovom životu”, dok je glavna govornica dana bila njegova supruga Jill. Ona je u vrlo osobnom obraćanju ponudila uvid kako je pomogla Bidenu zacijeliti ranu nakon što su mu prva supruga i kćerka poginule u prometnoj nesreći.

  • Nisam niti mogla zamisliti kako ću se u dobi od 26 godina pitati ‘Kako popraviti slomljenu obitelj?’. A odgovor je isti kao i za slomljenu naciju: ‘Ljubavlju i razumijevanjem’. Ako povjerimo naciju Joeu, on će za vašu obitelj učiniti ono što je učinio i za našu: skupiti nas zajedno i učiniti je cijelom, naglasila je Jill Biden.

Danas, trećeg dana konvencije glavni govornici bit će Bidenova kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris i još jedan bivši predsjednik Barack Obama.

Ovogodišnji američki predsjednički izbori trebali bi se održati 3. studenoga.

Joe Biden, prekaljeni demokratski lav i predsjednički kandidat

Joe Biden, obilježen velikom obiteljskom tragedijom i u sutonu dugogodišnje političke karijere, napokon je uzdignut za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke.

Demokrati se nadaju da će upravo on, unatoč svojoj visokoj dobi, pobijediti predsjednika Donalda Trumpa, kojega je mnogim Amerikancima, ako je suditi po anketama, već dosta.

Dok je Trump u Bijelu kuću donio bahatost i bombastičnost, prekršivši mnoge uzuse ponašanja i raskinuvši važne međunarodne sporazume, Biden, samoproglašeni borac za jedinstvo nacije koji potječe iz radničke klase i njeguje osobni odnos s biračima, mnogima ulijeva povjerenje.

Biden, koji je za svoju potpredsjedničku kandidatkinju izabrao Afroamerikanku indijskih korijena i iskusnu tužiteljicu Kamalu Harris, ističe da je riječ o nečem daleko većem: Borbi za dušu Amerike.

Duga politička karijera

Biden će nedugo nakon izbora u studenome napuniti čak 78, pa bi tako, ako pobijedi, bio najstariji američki predsjednik u povijesti.

On je bio jedan od najmlađih senatora u povijesti zemlje i na toj je dužnosti proveo tri desetljeća nakon čega je osam godina bio potpredsjednik prvom Afroameričkom predsjedniku, Baracku Obami. S pravom se može reći da je živuća povijest.

No pored velikih uspjeha doživio je i velike neuspjehe, primjerice neuspjele pokušaje da osvoji Bijelu kuću 1988. i 2008.

Obiteljska tragedija

Bidenova poruka temelji se velikim dijelom na njegovoj povezanosti s još uvijek popularnim Obamom i njegovoj umjerenoj političkoj orijentaciji u vrijeme jako izraženih nacionalnih podjela. Ali odskače po tome što ne skriva svoju bol, suprotno od Trumpa koji ne pokazuje emocije.

Bidenova prva supruga Neilia Hunter i jednogodišnja kći Naomi poginule su u automobilskoj nesreći 1972. kada su išle u božićni shopping, samo nekoliko tjedana nakon što je Biden prvi put izabran za senatora. U nesreći su njihovi sinovi Beau (4) i Hunter (2) bili teško ozlijeđeni, a 30-godišnji Biden prisegnuo je za senatora pored njihovih bolničkih kreveta. Oba dječaka oporavila su se od ozljeda, a Beau je krenuo očevim stopama i posvetio se politici. Postao je glavni državni tužitelj savezne države Delaware i razmišljao je i da se kandidira za guvernera, ali je umro od tumora na mozgu 2015. u dobi od 46 godina.

Biden je drugu suprugu, učiteljicu iz Pennsylvanije Jill Jacobs, upoznao 1975., a vjenčali su se dvije godine poslije. Imaju kći Ashley. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Iz Nacionalnog Stožera

OgPortal

U Ogulinu 11 osoba zaraženo virusom

OgPortal

Prva pričest

OgPortal

Mladić pao s 24 ukradena respiratora! Nabavio ih u Švedskoj, skrivao ih u zagrebačkoj krčmi

OgPortal

Počelo uklanjanje Oružane, za dva mjeseca od nje ostaje samo pročelje i dio do crkve sv. Nikole

OgPortal

Amnesty International ispričao se Navaljnom jer mu je povukao status ‘zatvorenika savjesti‘

OgPortal