Mlada Novljanka odlučila je pokrenuti vlastiti biznis: ‘Ujutro krene super, do navečer se pitaš što ti je to trebalo’

Da je lako – nije. No, kad nešto voliš, kada ti je nešto poziv, a ne puko zanimanje, zanemariš i taj neizbježni teret koji svaka mlada privatnica nosi na svojim plećima u našoj zemlji, kaže nam novljanska poduzetnica, građevinarka, a uskoro i dizajnerica interijera Vlatka Jovanović Šuran.
Ideja o pokretanju vlastitog posla seže iz studentskih dana.

Naša sugovornica je jedan dio školovanja provela na Građevinskom fakultetu u Rijeci odakle je, nakon nekoliko neplaniranih životnih situacija i iskustava, odlučila otići u inozemstvo te školovanje nastaviti na Tehničkom fakultetu u Grazu. Kaže kako joj je to najbolja odluka, jer da nije bilo toga i izlaska iz zone komfora na taj način, nikad ne bi radila to što radi, niti bi bila tu gdje je sada.

Idealni klijenti

A sada je vlasnica tvrtke Agnia solutions & design – firme koja se bavi prostornim intervencijama u dizajnu. Posvetivši se planiranju i promišljanju, kako to obično biva u sudbonosnim situacijama, Vlatka je odlučila stvoriti novu budućnost – budućnost u kojoj će ona sama odlučivati o svome vremenu i svakom svom koraku. Zahvaljujući potpori supruga i obitelji, ohrabrila se i krenula. Tvrtka je tu! Okružena ljudima koji vjeruju u to što rade, koji su uspješni i motivirani.

Pandemija koronovirusa donijela je dodatni oprez i kod klijenata i kod investitora, primjećuje Jovanović. – Svi su puno usporeniji u donošenju odluka, puno je više kalkuliranja i promišljanja, što je sasvim normalno. Više me brine što je tržište, generalno, u deficitu s radnicima svih profila, posebice onima koji radove izvode, no za sada uspješno odolijevamo potencijalnim problemima koji bi iz toga mogli proizaći, naglašava Jovanović, ističući da joj posao koji radi nikad nije dosadan jer se uvijek pojavi nešto novo i izazovno. – Nema teškog i lakog, zaključuje, sve je poput jina i janga, a najbitnije je kako se prema svemu postaviš, koliko si ozbiljan i odgovoran prema sebi, kolegama i klijentima.

Prije pokretanja vlastitog biznisa, Jovanović je nekoliko godina radila u uredu za arhitekturu i dizajn kod jednog dizajnera interijera. Fokus posla su u najvećoj mjeri bile vile i kuće za odmor, tako da je u tih nekoliko godina iz projektnog ureda izašao pozamašan broja vila i objekata za stanovanje. Danas, u ovoj novoj fazi Vlatkinog poslovnog života, projekti su doista raznoliki.

Od privatnih stanova, ljekarni, teretana, pa sve do posljednje – kuće za odmor u Istri. Klijenti su joj i Hrvati i stranci, a dosad je imala sreće da se susretala u većoj mjeri s idealnim klijentima – onima koji su bili upoznati s onim što rade, što točno mogu dobiti od njene tvrtke, onih koji su maksimalno zainteresirani za njihove usluge i koji su, u konačnici, sve to spremni i platiti.

Nikad nije dosadno

Ne može se prisjetiti nekih većih neugodnih situacija – upravo s ciljem izbjegavanja istih, njena se tvrtka nastoji obratiti ciljanim klijentima jer je samim time komunikacija, a i suradnja, efikasnija. Jasno je da će takav način kod pojedinih klijenata zatvoriti, odnosno otvoriti vrata, ali najgore je kada se pokušavate svima svidjeti – nevažno bilo to u privatnom ili poslovnom životu – naglasila je Jovanović.

U pripremi je suradnja i s jednom arhitekticom iz Njemačke, a kroz tu bi se suradnju predstavili i na tom, zapadnijem tržištu. Na pitanje kako je biti privatnik u Hrvatskoj, Vlatka odgovara jednostavno – izazovno.

– Ujutro sve krene super, do navečer, kada riješiš sve suradnike, dobavljače, ponude, administraciju općenito, zapitaš se je li ti sve to trebalo – kaže kroz smijeh i dodaje kako nikad nije požalila što je krenula u te vode. Birokraciju pak opisuje kao neviđeno domišljatu u stvaranju dodatnih i nepotrebnih komplikacija.(novi list)

Facebook Comments