Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Aleksej Navaljni u nesvjesnom stanju prebačen u bolnicu, u čaj su mu stavili otrov?

Glavni Putinov kritičar slabost je osjetio u avionu, a nakon slijetanja hitno je prebačen u bolnicuRuski opozicijski političar Aleksej Navaljni (44) nalazi se u bolnici nakon što je navodno otrovan, piše The Guardian. Njegova glasnogovornica Kira Jarmiš tvrdi da je bez svijesti te da je otrovan tako što mu je netko otrov ubacio u čaj.

Jarmiš kaže da je Navaljnom pozlilo u četvrtak na letu iz Tomska za Moskvu. Zrakoplov je hitno sletio u Omsk, a Navaljni je hitno prebačen u bolnicu gdje se trenutno nalazi u jedinici intenzivne njege.

“Pretpostavljamo da je Aleksej (Navaljni) otrovan tako da mu je nešto umiješano u čaj. To je bila jedina stvar koju je pio ovog jutra. Liječnici kažu da je otrov brže djelovao jer je piće bilo vruće. Aleksej je trenutno bez svijesti”, napisala je Jarmiš na Twitteru.

Jarmiš je ovaj incident usporedila s prošlogodišnjim, kada je Navaljni doživio alergijsku reakciju koju je jedna liječnica okarakterizirala kao moguću reakciju na trovanje nepoznatom kemikalijom.

Navaljni, koji godinama vodi političku borbu protiv aktualnog ruskog predsjednika Vladimira Putina, bio je koristio prosvjede u Bjelorusiji protiv tamošnjeg predsjednika Aleksandera Lukašenka da uvjeri Ruse da na lokalnim izborima podrže kandidate koje on podržava.

Navaljni je nedavno na svom YouTube kanalu ushićeno govorio o tome kako su štrajkovi ključnih skupina radnika u Bjelorusiji vlasti natjerale da uspostave komunikaciju s prosvjednicima. Bjeloruske radnike koji su govorili da su glasali za opozicijske kandidate Navaljni je video snimkama prozvao “Rusijom budućnosti”.

Jedan od njegovih pomoćnika, Leonid Volkov, rekao je da on i drugi aktivisti bilježe koje taktike koriste bjeloruske vlasti. “Pomno pratimo Lukašenkove pokušaje da ugasi internet”, napisao je Volkov na Twitteru. “To je jako važno jer nema sumnje da nam se ista stvar smiješi u Rusiji.”

Aktivisti vjeruju da bi se Rusiji mogao dogoditi bjeloruski scenarij kada se Putin, zahvaljujući promjeni ustava, bude ponovno kandidirao na predsjedničkim izborima 2024. godine. “U današnjoj Bjelorusiji vidimo sebe u budućnosti”, rekao je opozicijski političar Dmitrij Gudkov. “Opozicijski kandidat dobije 80 posto glasova, a diktator 10 posto, međutim izborni odbor samo zamijeni rezultate.”

Postoje znakovi da je Kremlj znao da bi prosvjedi u Bjelorusiji mogla biti prijetnja jer se izvještavanje o bjeloruskoj opoziciji na državnim medijima promijenilo iz blagonaklonog u huškačko.(jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Mišja groznica – prijavljeno 8 slučajeva, svi s ogulinskog područja

OgPortal

Talijanki odjednom ubrizgali šest doza Pfizerova cjepiva, ovakav slučaj je nezapamćen u medicini

OgPortal

Vodovod Modruš – počela gradnja odvojaka za kućne priključke

OgPortal

Teniske vijesti

OgPortal

Tijekom vikenda utvrđeno je 178 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila

OgPortal

Bivši trener Dinama do ponoći se mora javiti u Remetinec, a evo što slijedi ako to ne učini

OgPortal