Demokrati preispituju izborne strategije zbog problema s Američkom poštom

Problemi u vezi s Američkom poštom potaknuli su neke demokrate i mjesne izborne dužnosnike da preispitaju svoje strategije za dopisno glasanje na predsjedničkim izborima u studenome.

Ti će izbori biti najveća kušnja za Sjedinjene Države do sada kad je riječ o dopisnom glasanju.

Neumorni, ničim potkrijepljeni, napadi predsjednika Donalda Trumpa na dopisno glasanje, zajedno s rezanjem troškova za poštanske usluge zbog čega su one usporene u cijeloj zemlji, izazivaju zabrinutost i zbunjenost među mnogim biračima.

Demokratski dužnosnici koji su se samo prije nekoliko tjedana hvalisali svojom dominacijom u dopisnom glasanju tijekom nedavnih predizbora sada pozivaju pristaše svojeg kandidata Joea Bidena da budu oprezni.

Stranačke aktiviste u državama u kojima izborni rezultati mogu lako prevagnuti na ovu ili onu stranu kao što je Pennsylvanija posebice zabrinjava mogućnost da bi glasački listići mogli stići prekasno da bi bili prebrojani i uzeti u obzir.

Razmišljamo da biračima kažemo da ako nisu poslali poštom svoj ispunjeni listić do 15. listopada, to i ne čine. Umjesto toga trebaju glasati osobno na biralištu ili listić sami dostaviti na biralište, rekao je Joe Foster, predsjednik Demokratske stranke u okrugu Montgomery, najnaseljenijem okrugu u predgrađu Philadelphije.

Drugi demokratski dužnosnici iz država kao što su Florida i Sjeverna Karolina kazali su Reutersu da također razmišljaju o tome da pozovu birače da listiće pošalju poštom tjednima prije izbora, koji se održavaju 3. studenoga, ili da glasaju osobno na biralištu.

Direktor Američke pošte Louis DeJoy objavio je u utorak da je odlučio privremeno odustati od mjera restrukturiranja koje je uveo zadnjih tjedana, a koje su dovele do velikih poremećaja u poštanskim uslugama. Te promjene uključuju ograničenja za prekovremeni rad, naloge da kamioni moraju kretati na put po predviđenom rasporedu iako ima još pošiljaka koje treba ukrcati i uklanjanje nekih strojeva za sortiranje pošte.

Američka pošta danas je spremna obraditi bilo koju količinu glasačkih listića koja bude poslana poštom ove jeseni, naglasio je DeJoy u priopćenju. Obećao je također da će počevši od 1. listopada u funkciju staviti i rezervne resurse kako bi se pokrilo neplanirani poštanski promet.

Neki demokrati smatraju, međutim, da je šteta već učinjena. Mnogi ne vjeruju DeJoyu, koji je bio velik donator Trumpove kampanje prije nego je postao direktor Američke pošte, neovisnog državnog tijela, da će to doista i učiniti jer je Biden u vodstvu.

Vratite poštanske sandučiće koje ste uklonili, poručio je demokratski kongresnik David Cicilline iz Rhode Islanda na Twitteru. Vratite strojeve za sortiranje koje ste uklonili. Vratite regularno radno vrijeme poštanskih ureda koje ste skratili. Vratite poštanska vozila koja ste uzeli. A na popisu ima još toga.

Skupina od 90 demokrata u Zastupničkom domu Kongresa jučer je pozvala nadzorno vijeće Američke pošte da smijeni DeJoya.

Dopisno glasanje sve je popularnije od početka 21. stoljeća. Na predsjedničkim izborima 2016. dopisni glasovi činili su 23,6 posto ukupnih glasova, prema 19,2 posto 2008., po podacima Američkog povjerenstva za pomoć u organizaciji izbora. Interes je ove godine jako porastao jer se birači boje gužvi na biralištima zbog pandemije koronavirusa.

Dopisni glasovi činili su 80 posto glasova na 16 državnih predizbora ove godine, uključujući Wisconsin, Nevadu i Pennsylvaniju, po procjenama Charlesa Stewarta III., profesora na MIT-u. Neke države, kao što su New York, teško su se nosile s time. To je dovelo i do niza sudskih tužbi.

Trump zadnjih tjedana tvrdi, bez ikakvih dokaza, da su kod dopisnog glasanja moguće prijevare i da bi ono moglo omogućiti demokratima da ukradu izbore.
Pravi razliku između država koje omogućuju dopisno glasanje samo onim biračima koji to zatraže, kao što je Florida, gdje i on sam glasa putem pošte, i onih koje planiraju izbore u cijelosti provesti dopisnim putem, što bi po njegovu mišljenju moglo dovesti do raširenog varanja.

Izborni dužnosnici ističu da je dopisno glasanje sigurno kao i bilo koja druga metoda.(hrt)

Facebook Comments