Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Upoznajte braću Macan; država im daje 1,3 milijuna kuna za fake news portal, prodaju lažne ankete i ustaške majice

Mario Macan ima 29 godina, njegov brat Hrvoje 27; radili su za Škoru, pa za Most i protiv Škore, a to je tek početak bizarne priče.
Prvo su bili Škorini suradnici na predsjedničkim izborima, nekoliko mjeseci kasnije objavljivali su suspektna istraživanja koja idu kontra Škore, u prilog Mostu; a inače zarađuju prodajom majica s natpisima poput: “Reci glasno, reci smjelo, da je prvo polje bijelo”. Prije nekoliko godina bili su na listi desnih političkih opcija, a prema službenim financijskim izvješćima proteklih parlamentarnih izbora, nije im mrsko zaraditi novac od Restart koalicije i HDZ-a.

Ovako bismo vrlo sažeto mogli opisati poslovne i političke aktivnosti slavonskobrodske tvrtke McElit d.o.o., odnosno njezinog vlasnika Hrvoja Macana (27) i prokurista, brata Marija Macana (29), koji su u fokus javnosti dospjeli prošloga mjeseca. Telegram je tada uočio desetke portala koji su u predvečerje izbora objavljivali “istraživanja rađena na bazi metapodataka prikupljenim na internetskim platformama”.

Ta “istraživanja” tvrdila su da Škorini birači prelaze Mostu tražeći sigurnost. A sve je kulminiralo Škorinom presicom na kojoj je iznio optužbe za skandalozno lažiranje anketa i na kraju Telegramovim otkrićem kako je Most tvrtki McElit d.o.o. platio za izbornu promidžbu, iako su tvrdili da nisu upoznati s dvadesetak novoosnovanih portala koji su njihovoj stranci predviđali velik uspjeh. Ovaj politički rašomon dopunjen je činjenicom kako su Macani, odnosno njihova tvrtka, bili snažno angažirani nekoliko mjeseci ranije u Škorinoj predsjedničkoj kampanji. A to je tek vrh brijega ove političko-poduzetničke priče koja uključuje i propalu konobu.
OD KONOBE DO JAVNOG MILIJUNA
Poslovni put Marija Macana, prema podacima iz sudskog registra, počeo je 2013. godine osnivanjem tvrtke Libritor marketing j.d.o.o., ali tvrtka je nakon četiri godine ugašena. Naime, po službenoj dužnosti obrisana je iz registra jer direktor Macan tri godine nije objavljivao godišnja financijska izvješća i pripadajuću dokumentaciju, što je zakonska obveza.

Odmah po gašenju tvrtke, upušta se u novi poduzetnički pothvat, otvaranje konobe u Slavonskom Brodu koja je trebala privući goste lokalnim specijalitetima, ali nakon šest mjeseci i to propada, pa zatvara obrt. No zato kreće mnogo unosniji dio priče. Brat Hrvoje osniva udrugu Priznajem, koja je izdavač portala Priznajem.hr, a široj je javnosti poznatiji po objavljivanju lažnih vijesti i dezinformacija zbog čega je u više navrata reagirao i Faktograf.

No sve to, kako je otkrio Index, nije spriječilo Ministarstvo kulture da mu u sklopu natječaja dodijeli 1,3 milijuna kuna za “Razvoj informativne platforme Hrvatski branitelj”. Podsjetimo, ministrica Nina Obuljen-Koržinek velika je borkinja protiv lažnih vijesti.
NAJVEĆI DIO PRIHODA OD ŠKORE
Najsvježiji poduzetnički potez braće Macan prošlogodišnje je osnivanje već spomenute tvrtke McElit d.o.o., registrirane za cijeli niz djelatnosti, od promidžbe i turizma, sve do proizvodnje tekstila i web-marketinga. Ovaj put podneseno je obvezno financijsko izvješće iz kojeg je vidljivo kako su prošle godine uprihodovali oko 273 tisuća kuna, uz dobit nešto manju od 33 tisuće kuna.

Dio prihoda tvrtke došao je od Miroslava Škore, odnosno njegove predsjedničke kampanje na kojoj su, prema konačnim financijskim izvješćima, zaradili ukupno 88 tisuća kuna. I to 13.325,35 kuna za agencijske usluge te 74.674,65 kuna za društvene mreže, Facebook i Instagram.

Preostali prošlogodišnji prihod tvrtke došao je vjerojatno i od prodaje tekstila, konkretno majica kratkih rukava crne boje s otisnutom šahovnicom s prvim bijelim poljem na kojima su natpisi poput “Reci glasno, reci smjelo, da je prvo polje bijelo” te sličnim majicama tematski vezanim za HOS, Oluju, Bleiburg i Vukovar.
KAKO JE DOŠLO DO LOMA SA ŠKOROM?
Iako su javno, osobno podržavali Domovinski pokret, za čijeg su čelnika u predsjedničkoj kampanji radili i navijali, a nakon osnutka stranke do svibnja za njih plaćali oglase na Facebooku, nešto je, čini se, među njima puklo, jer su se već u srpnju bavili suprotnim – oglasima protiv Domovinskog pokreta.

To je vidljivo iz rashoda kampanje za parlamentarne izbore: na tvrtku braće Macan Škoro nije potrošio ni lipe. No tu su zato druge stranke: već spomenuti Most koji im je za oglašavanje na elektroničkim portalima platio 26.971,91 kunu, ali i HDZ, Restart koalicija te Snaga Slavonije i Baranje.

Zanimljivo, Plenkovićev HDZ im je za stavku “društvene mreže” platio 5625 kuna, Restart koalicija 2500 kuna te stranka Snaga Slavonije i Baranje 1000 kuna. Ukupno su za parlamentarne izbore od četiri stranke uprihodili 36.096,91 kunu. Što je više nego dvostruko manji iznos od onog koji su uprihodili samo za Škorinu predsjedničku kampanju.
Osim poslovnih angažmana vezanih uz politiku, vrijedi zabilježiti i političku aktivnost Macana. U bespućima internetskih zbiljnosti pronašli smo i kandidacijske liste za članove mjesnih odbora u Slavonskom Brodu iz 2014. godine. Mario Macan našao se tada na drugom mjestu liste koju su činili HDZ, HSP dr. Ante Starčević i Blok umirovljenici zajedno.

Dok je Hrvoje Macan, na istim izborima, zauzeo četvrto mjesto, ali na posve drugoj listi: HDSSB-a, HSP-a, Zavjeta za Hrvatsku i HRAST-a. Već iduće godine, brat Mario sudjelovao je kao utemeljitelj Gradskog odbora Hrvatske konzervativne stranke u Slavonskom Brodu, dok se Hrvoje bacio u aktivizam kao suorganizator prosvjeda protiv uspostave Tranzitnog centra za izbjeglice u tom slavonskom gradu.

Braći Macan dali smo priliku da iznesu svoju stranu, no nisu željeli odgovarati na naša pitanja. Nezadovoljni kako je Telegram dosad izvještavao o njihovim poslovima, uvjereni su da su žrtve, citiramo, naručenih napada. “Na postavljena pitanja pa i neka dodatna, možemo odgovoriti samu uz pisanu garanciju da će se članak moći autorizirati prije objave”, odgovorili su.(telegram.hr)

Posljednje objavljeno

Odlični rezultati učenika na Festivalu matematike

OgPortal

Odobrena sredstva za projekt “Odrastimo sretni”

OgPortal

Zbog radova nova regulacija prometa na Baniji iduća tri mjeseca: Zatvoren dio Vrazove, smiju stanari, hitne službe i izvođač radova

OgPortal

Prekid vatre u Afganistanu: Ubijeno najmanje 11 civila

OgPortal

Novi mobilni rendgen za vozila na Bajakovu

OgPortal

Za Ogulinski festival bajke dobivena potpora od 100 tisuća kuna

OgPortal