Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zemlje uvode nove, strože epidemiološke mjere nakon godišnjih odmora

Zemlje poput Južne Koreje u nedjelju su se odlučile za nove, strože mjere protiv Covida-19, zatvarajući plaže i restorane kako bi pokušale izbjeći drugi val, dok se u nekim drugim zemljama kao uzrok mogućeg drugog vala označava povratak s godišnjih odmora.

Seul je na čitavom svojem teritoriju od nedjelje uveo restrikcije koje su već na snazi u glavnom gradu, od sportskih susreta u zatvorenom do zatvaranja muzeja.

Odluka je donesena nakon što je zemlja koja se zahvaljujući testiranju i brzom pronalaženju kontakata uspjela dobro othrvati prvom valu, registrirala više od 300 slučajeva dva dana zaredom, najviše od ožujka.

– U vrlo smo osjetljivoj fazi koja bi mogla biti početak drugog vala u zemlji, rekao je ministar zdravstva Park Neung-hoo u subotu.

Strah od drugog vala

U Europi je također prisutan strah od drugog vala, poglavito u Italiji koja je bila jedna od najpogođenijih zemalja u prvom. Područje Rima registriralo je rekordan broj u 24 sata od početka pandemije od kojih je većina vezana uz povratak s odmora.

Upire se prstom na povratnike sa Sardinije koja je bila pošteđena u prvom valu, ali na kojoj su dolasci i odlasci neopreznih turista doprinijeli širenju virusa.

U svjetlu te situacije, predsjednik regije Lacio Nicola Zingaretti zatražio je uvođenje “hitnih kontrola na mjestima iskrcaja” s otoka.

I u Njemačkoj je broj novih zaraza narastao zadnjih dana, zbog masovnog povratka turista koji su proveli praznike u rizičnim područjima. Broj potvrđenih slučajeva u nedjelju – 782 – manji je nego prethodnog dana kada je bilo registrirano više od dvije tisuće novozaraženih – 2034.

Posljednji je put broj novozaraženih u zemlji bio viši od toga 25. travnja, kada je evidentirano 2055 novih slučajeva infekcije.

“Nalazimo se u rizičnoj situaciji”

U Irskoj su vlasti ovaj tjedan odlučile osnažiti mjere o okupljanjima, pa je sada najveći broj dopuštenih osoba šest.

U toj se zemlji, kao i u ostatku Europe, vlasti pripremaju za novu školsku godinu, dok Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje nošenje maske za svu djecu iznad 12 godina, u svim situacijama u kojima ju nose i odrasli.

Francuska je nametnula sustavno nošenje masku u razredima.

– Nalazimo se u rizičnoj situaciji u smislu Covida-19, rekao je ministar zdravstva Olivier Véran u razgovoru za list Journal du Dimanche, ističući strahove da bi mladi mogli prenijeti bolest starijima i osjetljivijima.

– Epidemija se nikad nije zaustavila, ona je samo bila kontrolirana u vrijeme karantene, rekao je.

Na svjetskoj razini, broj zaraženih u nedjelju je prešao 23 milijuna, umrlih je više od 800.000. Latinska Amerika i Karibi imaju više od 255.000 umrlih.
Više od polovice umrlih na planeti bilježe četiri zemlje: SAD, Brazil, Meksiko i Indija.

Više od 60.000 osoba umrlo je od Covida-19 u Meksiku, što je brojka koja je nadaleko premašila “najkatastrofičniji scenarij” nadležnih.

U Indiji je broj zaraženih prešao u nedjelju 3 milijuna. Ta zemlja od 1.3 milijarde stanovnika ima 3,044.940 zaraženih sa 69.239 novih slučajeva u 24 sata.

Posljednji milijun zaraženih Indija je zabilježila u samo 16 dana, a prošli u 21 dan, brže nego SAD ili Brazil. Indija zadnjih 18 dana ima najviši broj novozaraženih dnevno u svijetu.(hrt)

Posljednje objavljeno

Informatička pismenost, PR i marketing

OgPortal

Macron za inicijativu da cjepiva protiv covida-19 postanu svjetsko javno dobro

OgPortal

Plenković: “Ideja je da se rad nedjeljom zabrani, osim 16 nedjelja u godini”

OgPortal

Kandidat Domovinskog pokreta za župana na tiskovnu došao službenim autom gradske tvrtke! Novinarima rekao da je na godišnjem odmoru, iz Čistoće tvrde da – nije!

OgPortal

Novi kamion za SKG, vrijedan više od milijun kuna

OgPortal

Milanović iz Splita: Gospodi iz HDZ-a bi bilo dobro da prestanu lagati

OgPortal