Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Banožić na neformalnom sastanku ministara obrane EU-a u Berlinu

U Berlinu upravo počinje neformalni sastanak ministara obrane država Europske unije, ali i sastanak u sklopu inicijative Koncepta vodećih nacija. Ministri obrane sastat će se tako nakon duljeg vremena uživo i raspravljati, uz ostalo, o Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici vezano uz pandemiju.

Banožić se na marginama sastanka sastao s njemačkom ministricom obrane Annegret Kramp-Karrenbauer. Ovo je bio prvi bilateralni susret ministra Banožića s njemačkom kolegicom.

Na sastanku su potvrđeni izvrsni odnosi Hrvatske i Njemačke u području obrane, kao i visok stupanj međusobnog razumijevanja po aktualnim pitanjima sigurnosne tematike, priopćio je MORH. Ministar Banožić je izjavio kako je prioritet MORH-a nastavak kontinuiteta jačanja suradnje s Njemačkom u svim područjima.

Osim bilateralne suradnje, ministri su razgovarali o intenzivnoj suradnji u okviru NATO-a i Europske unije.

Suradnja u okviru NATO-a ogleda se u višegodišnjem zajedničkom sudjelovanju u misijama, operacijama i aktivnostima Saveza, poput Afganistana i Litve. Države također zajednički razvijaju sposobnosti kroz Koncept vodećih nacija gdje se Hrvatska nalazi u grupaciji pod njemačkim vodstvom te zajednički podižu razinu spremnosti snaga kroz NATO Inicijativu spremnosti u okviru koje se Hrvatska nalazi u njemačkoj brigadi.

Ministri su posebnu pozornost posvetili suradnji u okviru EU budući da je Njemačka preuzela od Hrvatske predsjedanje Vijećem EU od 1. srpnja. Ministar Banožić je zahvalio njemačkoj ministrici na potpori tijekom HRPRES istaknuvši kako su povezana predsjedanja dodatno učvrstila odnose dviju zemalja te je poželio puno sreće tijekom njemačkog predsjedanja koje se, poput hrvatskog, odvija u vrlo izazovnim okolnostima u kontekstu pandemije COVID-19, stoji u priopćenju MORH-a. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

U Ogulinu sedam novooboljelih osoba

OgPortal

Trening trenera OCD-ova – strojarstvo

OgPortal

Lokalni izbori: Diljem Hrvatske otvorena birališta

OgPortal

Izrael upotrijebio 500 tona bombi za napad na tunele Hamasa

OgPortal

Berlusconi izašao iz bolnice, ali na sporedni izlaz

OgPortal

Nemeth Blažić: Postoji trend pada novooboljelih, ali još nije vrijeme za popuštanje mjera

OgPortal