Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pripreme za novu školsku godinu

Nikada neizvjesniji početak nastavne godine. Kako će izgledati boravak u školi u novim uvjetima, epidemiološkim mjerama u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” govorili su Božo Pavičin, savjetnik ministra znanosti i obrazovanja, Tomislav Milek, ravnatelj OŠ Lovre pl. Matačića i Sunčica Findak, komentatorica HTV-a.

Tomislav Milek je istaknuo kako su pripreme u punom jeku za novu školsku godinu.

  • Moramo voditi računa o svim tehničkim uvjetima koji su pred nas postavile epidemiološke smjernice. Imamo sreću, škola nam je velika. Neće biti problema s držanjem razmaka. Tijekom priprema se postavljaju klupe, na hodnicima se lijepe trake na podu za razmak. Pripremaju se kuhari i kuharice za hranu koja će se nositi u razred. Nabavili smo stroj za dezinfekciju, strojno ćemo čistiti školu.Radimo sve što su pred nas stavili epidemiolozi, rekao je Milek.

Božo Pavičin je rekao da ako se ne bude mogao poštovati razmak između učenika u učionici, vezano za učenike od 5.-8. razreda, morat će se nositi maske, a maske nisu primjerene za uzrast od 1.-4. razreda.

  • Razmak se mora poštovati. Osnovne tri stvari su: higijena, razmak i tek onda idu zaštitna sredstva ukoliko se nešto od mjera ne može poštovati. U zadnjih mjesec dana imali smo nadljudske napore kako bi napravili mjere da budu odgovarajuće kako bi sustav mogao funkcionirati.
  • Grad Zagreb je u specifičnoj situaciji radi potresa, to smo svi brzo zaboravili. Jedan od načina kako se neke stvari mogu riješiti jest da neke škole koje imaju jednu smjenu dođe pola škole i onda u drugu školu opet dođe pola škole kako bi se sve moglo napraviti na vrijeme, rekao je Pavičin.

Sunčica Findak istaknula je kako je početak školske godine bio neizvjestan kad su bili štrajkovi, ali ne ovako kao ove godine.

  • Ovo je neizvjestan i alarmantan početak školske godine. Sada treba skupiti glave i napraviti najbolje rješenje za naše učenike i djelatnike. Ne treba gledati tko je čiji savjetnik ili ministar nego treba napraviti upute koje će biti dobar signal roditeljima da pošalju djecu u školu, rekla je Findak.

Sunčicu Findak brine činjenica što svaki dan isplivava neka nova ideja kako će nova školska godina izgledati. To stvara nemir i neizvjesnost kod roditelja.

  • Imam osjećaj kao da se vodi rat između epidemiologa, pedagoga, psihologa i djelatnika u ministarstvu jer svatko vuče na svoju stranu i tu dolazi do nesigurnosti koju osjećaju roditelji, dodala je.

Sunčica Findak smatra kako je ova situacija pokazala da su učitelji najvažniji i nezamjenjivi i da nisu jednaki uvjeti naših učenika u školama.

  • Sad se pokazuje svo sivilo našeg obrazovnog sustava. Neki se guraju i ima ih u razredu po 30 i naravno da ne mogu poštivati razmak i traže se alternativna rješenja. Internet nije dobar u svim sredinama. Neke bogatije lokalne sredine već kupuju maske za svoje učenike i djelatnike, a neke skromnijeg budžeta morat će na kraju potražiti pomoć ministarstva, rekla je Findak. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

S kakvim rejtinzima stranke i političari ulaze u posljednji tjedan kampanje – donosimo u novom Cro Demoskopu

OgPortal

Gradski derbi pripao NK Ogulinu

OgPortal

Plenković: ‘Pandemija će završiti tek kad se cijela populacija cijepi‘

OgPortal

Hrvatski avion pun slovenskih putnika udario u jastreba, odmah se morao vratiti na aerodrom kod Ljubljane

OgPortal

Šuput obilježava svoj prvi Majčin dan, preslatki prizori rastapaju srca, a posebno je ganule sve druge mame

OgPortal

Telegram otkriva: Dekanica PBF-a službenom karticom kupuje Polo i Boss odjeću, Chanel parfeme i namještaj

OgPortal