Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Slovački mediji: Slovačka stavila Hrvatsku na crvenu listu rizičnih zemalja

Zbog porasta broja zaraženih, reagirale su još dvije članice Europske unije. Danska nas je stavila na narančasti popis i preporučila putovanja u Hrvatsku samo ako je nužno. Slovačka nas od 2. rujna dodaje na crveni popis, na kojem su, među ostalima, Francuska i Španjolska.

Poljska će zabraniti letove iz 46 zemalja od 2. rujna, a među njima je i Hrvatska. Takvom odlukom poljska vlada pokušava obuzdati virus bez potpune karantene, kao u ožujku kad je zatvorila granice i ukinula sve letove. Uz Hrvatsku, zemlje koje će biti pogođene zabranom letova su i Francuska, Španjolska, Crna Gora, Rumunjska, SAD, Izrael, Meksiko te Brazil.

Poljska je od početka pandemije imala 65 tisuća zaraženih i više od 2000 smrtnih slučajeva.

Slovačko vijeće epidemiologa objavilo je nova pravila za borbu protiv širenja koronavirusa koja će vrijediti od 1. rujna i dodalo nekoliko zemalja na crvenu listu rizičnih odredišta među kojima i Hrvatsku, prenijeli su slovački mediji.

– Epidemija koronavirusa iz minute u minutu

Nakon rasta broja novozaraženih u zemlji, među kojima ima i veliki broj uvezenih slučajeva – najviše iz Češke i Hrvatske – vijeće epidemiologa odlučilo je proširiti popis rizičnih zemalja koji sada uključuje i Hrvatsku, Francusku, Španjolsku, Nizozemsku, Belgiju i Maltu, prenose mediji.

Ministar zdravstva Marek Krajči rekao je da su identificirana najkritičnija područja zemlje – Bratislava i okolica, Trenčin i Rožnava – te da će ključna mjera u predstojećem periodu biti nošenje maski.

– Ne želimo striktne mjere karantene zbog utjecaja na ekonomiju, rekao je Krajči.

Među zemljama na crvenoj listi nije se zasad našla Grčka, premda slovačke vlasti od rujna ne preporučuju turistička putovanja u tu zemlju. Krajči je rekao da se očekuje kako će se i u toj zemlji situacija pogoršati pa bi i Grčka mogla uskoro biti dodana na crvenu listu.

Za dolaske iz zemalja s crvene liste obavezna je karantena u trajanju od deset dana, a najranije petog dana po dolasku moguće je obaviti test na Covid-19. Ako je test negativan karantena više nije obavezna.

Iznimka od ovog pravila dopušta se za sve koji se ne uspiju naručiti za test prije isteka 10-dnevne karantene, a došli su u zemlju iz neke od članica EU-a i nemaju baš nikakve simptome bolesti. Vlasti očekuju da bi se takva situacija mogla dogoditi u prvom tjednu rujna kad će se mnogi slovački turisti vratiti u zemlju.

– Ako se deseci tisuća turista vrate odjednom u zemlju, naši kapaciteti za testiranje neće biti dovoljni, rekao je Krajči.

Vlasti zasad neće koristiti aplikaciju za karantenu, već će se oslanjati na odgovornost građana. Kršenje karantene ipak predstavlja kazneno djelo i prekršitelji mogu biti kažnjeni.(hrt)