Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U Zagrebu rekord, Šostar: ‘Nije alarmantno, nema žarišta, dosta uzoraka je od prije par dana‘

‘Situacija je sve samo ne alarmantna. Morate znati i da sve studije kažu da svaki deseti ima simptome‘Prema podacima zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’, u hrvatskoj su metropoli u protekla 24 sata evidentirana 93 nova slučaja zaraze koronavirusom, a tim je povodom izjavu za medije dao čelni čovjek ‘Štampara’ Zvonimir Šostar.

On je potvrdio da je u Zagrebu registriran rekordan broj novozaraženih, ali je upozorio da je dobar dio testiranih uzoraka zapravo uzet nekoliko dana ranije, u vrijeme kada su u ‘Štamparu’ vladale velike gužve, a da je od uzoraka koji su uzeti tijekom petka evidentiran 51 pozitivan slučaj.

– Neki su mediji krivo prenijeli da je 26 posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih. Ta brojka je ispod 10 posto jer dio testiranja još uvijek za nas radi Klinika Fran Mihaljević i HZJZ, pa je ukupan broj testiranja u Zagrebu bio oko tisuću. Situacija je sve samo ne alarmantna, epidemiolozi su do ponoći lovili kontakte, većina novozaraženih, njih čak 37-38 su iz samoizolacije, imamo još uvijek velik uvoz s ljetovališta, uglavnom iz klubova, čak 12 pozitivnih je de facto uvoz iz BiH. Situacija je zaista pod kontrolom, epidemiolozi zaista rade nadljudskim naporima, izjavio je Šostar.

– Tijekom godišnjih odmora smo se svi opustili, brojke su prije bile izvanredne. Nosite maske, redovita higijena ruku, izbjegavanje fizičkog kontakta, zaista se držimo preporuka HZJZ-a i duboko sam siguran da će brojke biti u padu. Zasad nismo razmišljali o strožim mjerama za Zagreb, ako budu i dalje velike brojke, vjerojatno ćemo morati predložiti ograničenje okupljanja. Nema nijednog žarišta u Zagrebu, uglavnom je sve vezano uz povratak s ljetovanja. Morate znati i da sve studije kažu da svaki deseti ima simptome, upozorio je Šostar.(jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

U Hrvatskoj cijepljena svaka četvrta odrasla osoba

OgPortal

Iz Jaškova krenula štrudlomanija na dva kotača, poznati bike bloger Dražen Breitenfeld: Ozaljski kraj ima sve predispozicije biti prepoznatljivo cikloturističko odredište

OgPortal

“Pandemija nije dobar trenutak zabrane rada”

OgPortal

8. svibnja – Svjetski dan Crvenog križa

OgPortal

U Ogulinu će biti postavljen vanjski stalni STEM postav

OgPortal

Indija: Rekordan broj umrlih, Tamil Nadu se zatvara

OgPortal