Probna plovidba broda sagrađenog u borodgradilištu “3. maj”

Iz riječkog brodogradilišta “3. maj” na probnu je plovidbu krenuo brod za prijevoz rasutih tereta, za kanadskog naručitelja. Riječ je o plovilu za čiju je gradnju Vlada Republike Hrvatske dala jamstvo u iznosu od 26 milijuna eura.

Nakon dvije i pol godine trećemajci svjedoče isplovljavanju broda koji je njihovih ruku djelo.

  • Sad se vidi koliki je to uspjeh i da je to bio ispravan potez. 3. maj je opstao zahvaljujući ovom brodu. Otvorila se mogućnost novih gradnji, govori Mile Tuta, poslovođa brodocjevara, 3. maj.

Dokaz je ovo da preostalih 800 radnika nije sumnjalo u oporavak proizvodnje.

  • Brod je odrađen i napravljen u zadanom roku i dokazali smo da možemo odraditi i riješiti taj brod bez obzira na probleme u poslovanju, istaknuo je Miroslav Kustić, radnik riječkog brodogradilišta 3. maj.

Ugovorena cijena broda je 36 i pol milijuna eura, a kanadski naručitelj preuzet će ga idućeg mjeseca.

  • Za polovinu devetog mjeseca, koji dan možda i ranije, bit će primopredaja prvog broda iz Odluke Vlade RH od 22. kolovoza prošle godine, u kojem je u cijelom ovom projektu prvi brod koji će biti predan i kojim ćemo opravdati povjerenje Vlade RH dato radnicima 3.maja, naglašava Juraj Šoljić, predsjednik Nadzornog odbora 3. maja.

Nakon isporuke 3. maj vratit će jamstvo državi, odnosno zajam i dio duga od 150 milijuna kuna koje su prošle godine dobili za deblokadu i pokretanje proizvodnje.

  • Idemo dalje s drugim brodom za kojeg imamo jamstva vlade RH, a to je gradnja 723 za španjolskog naručitelja i onda ćemo polako krenuti s gradnjom i dovršavanjem 734 za australski Scenic, odnosno Pet Limited s Malte, rekla je Mihaela Načinović, pomoćnica direktora za financije, 3. maj.

U planu je gradnja još dvaju brodova, 514 i 527, za koje se čeka kupac. (hrt.hr)

Facebook Comments