Đukanović izgubio izbore nakon tri desetljeća, čelnik prosrpske koalicije proglasio pobjedu


Skupština ima 81 zastupnika, a prosrpska oporba, prema zadnjim podacima, ima rezultat 41:40

Iako je dobio najviše glasova i zastupnika, Milo Đukanović, morat će, kako se sada čini, priznati prvi i to ozbiljni poraz.

Doduše, sve je to na knap, a osim toga on ima važnu polugu vlasti – Đukanović je još četiri godine na čelu države, s određenim dostatnim “političkim privilegijama”.

Izlaznost eksplodirala
U Crnoj Gori izlaznost je eksplodirala – gotovo 76 posto, što znači da su svi mobilizirali svoje simpatizere do krajnjih granica. Doduše, prosrpska oporba koja je, konačno dobila “povijesne” izbore koje je izvojevala pod vodstvom SPC-a, sada slavi, ali i sami najavljuju da će morati u teške koalicijske pregovore i u još težu kohabitaciju s Milom Đukanovićem koji je predsjednik države. Po prvi puta SPC je nagovorio prosrpske stranke da se ujedine kako ne bi rasipali glasove, a DPS je ipak drastično pao jer nije uspio dodatno pogurati svoje simpatizere.
Skupština ima 81 zastupnika, oporba sada ima rezultat 41:40, no možda se to promijeni jer pitanje je kuda će pet manjinskih zastupnika – Albanci i Bošnjaci. Ipak, najvažnije kako će se u pregovorima ponijeti 4 zastupnika koalicije “Crno na bijelo”.

Crnu Goru sigurno čekaju teški stranački pregovori, a sada na prvu loptu – ključeve buduće vlasti u Crnoj Gori drži upravo stranka URA i koalicija “Crno na bijelo” Dritana Abazovića sa svoja 4 zastupnika.

Jezičac na vagi
Naime, oni će biti jezičac na vagi i najbolja postizborna udavača za sve. Iako je Abazović najavio kako bi mogao koalirati s prosrpsko-proruskim strankama okupljenima u koalicijama “Za budućnost Crne Gore” i “Mir je naša nacija”, već su se nakon izbora pojavile informacije da bi se tu mogle dogoditi neke promjene. Naime, njihovo držanje u pregovorima bit će glavno za formiranje nove vlasti.

Vođa URA-e zahtjeva “vladu stručnjaka” a ne stranačku, pa je pitanje tko bi mu od zainteresiranih strana mogao izaći ususret. Pogotovo jer iz prosrpskih stranaka dolaze poruke da bi premijersku poziciju preuzeo Aleksa Bečić vođa “Mir je naša nacija” što se kosi sa zahtjevima URA-e. Abazović je u svom postizbornom obraćanju napao Đukanovića, ali još jednom potvrdio da želi “ekspertnu vladu” pa je očito da će pregovori biti teški.

Pogotovo jer se u prosrpskim strankama slavilo sa srpskim, a kod Abazovića sa crnogorskim zastavama. Već se svi pitaju koliko oni mogu zajedno.
Raskol u hrvatskoj zajednici
Kako je sve stalo u mandat dva, Mila Đukanovića došao je glave i raskol u malobrojnoj hrvatskoj zajednici. Naime, Hrvati su do sada uvijek davali jednog zastupnika, često ključnog za vladavinu procrnogorskih opcija okupljenih oko Đukanovića, ali pred ove izbore podijelili su se na dvije stranke, koje nisu uspjele preći za Hrvate potrebni prag od 0,35 posto za svog zastupnika.

Na taj način, ne samo da su Hrvati ostali bez svog predstavnika u Skupštini, nego su i vladajući DPS ostavili bez svoje podrške. Zašto je do toga došlo kod Hrvata treba još vidjeti, ali i pitati Zagreb.

Dakle, Crnu Goru očekuju neizvjesnost oko sastavljanje vlade, ali i činjenica da bi moglo doći do velikih obrata u vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore. Ukoliko na vlast ipak dođu prosrpske stranke, one bi mogle stubokom promijeniti geostratešku situaciju. Naime, pobjedničke koalicije (Budućnost i Mir) dovode u pitanje suverenitet, državnost Crne Gore i u prvom redu nacionalnu samobitnost crnogorske nacije.

Turbulentni dani
U kampanji se govorilo i okretanju Rusiji, izlasku iz NATO-a te promijeni politike prema Kosovu i približavanju Srbiji, tako da je ovo svakako i pobjeda ne samo ovih stranka nego u prvom redu i Vučića i Putina. U prosrpskim koalicijskim strankama pjevalo se “Milo lopove došao je tvoj kraj”.

Neki se stoga pribojavaju “osvete” i odmazde oporbe koja 30 godina čeka šansu da dođe na vlast. Crnu Goru čekaju očito turbulentni dani, a čini se da su višemjesečne prosvjedne litije protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje su SPC učinili glavnom političkom snagom u zemlji na neki način odlučile ove izbore. SPC je svu svoju snagu usmjerio na dobivanje izbora, a u izbornoj noći se i čini da je uspio.

Pred Crnom Gorom su teški dani, pogotovo ako dođe do geostrateške promjene u vanjskopolitičkom “kursu”, a to izaziva zebnju u regiji. Kakva će biti budućnost Mila Đukanovića tek ćemo vidjeti. (jutarnji.hr)

Facebook Comments