Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor o zapošljavanju stranaca u Hrvatskoj

Hrvatski će sabor nastaviti rad raspravom o Prijedlogu zakona o strancima kojim se na jasniji način propisuju odredbe vezane za ulazak, boravak i rad stranaca u Hrvatskoj te za razliku od važećega Zakona o strancima, na drukčiji način regulira njihovo zapošljavanje.

Naime, budući da se više neće utvrđivati godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca, poslodavci će se moći za pronalaženje radne snage obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji će im izdati mišljenje za zapošljavanje stranaca, navodi se u obrazloženju.

Kao najvažnija novina u odnosu na važeći zakon je propisivanje novog modela reguliranja zapošljavanja stranaca. Prijedlogom zakona propisano je da se u postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad prilaže pozitivno mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, budući da Vlada RH više neće propisivati godišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca.

Donošenjem predloženoga zakona omogućuje se reguliranje privremenoga boravka iz humanitarnih razloga za pripadnike hrvatskoga naroda koji imaju strano državljanstvo, kao i privremenoga boravka za državljane trećih zemalja koji obavljaju poslove za strane poslodavce putem telekomunikacijskih tehnologija.

Zakonskim prijedlogom propisuju se povoljnije odredbe za stjecanje stalnoga boravka u Republici Hrvatskoj za članove obitelji i životne partnere hrvatskih državljana i pripadnike hrvatskoga naroda koji imaju strano državljanstvo.

Također, propisuju se kategorije poslova za koje Ministarstvo unutarnjih poslova, putem nadležne policijske uprave odnosno postaje, izdaje dozvole za boravak i rad bez mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje primjerice za EU plavu kartu, investitore, pružatelje usluga. Ujedno je, zbog novoga načina zapošljavanja, propisana veća povezanost državnih tijela i institucija u dijelu provedbe kontrole kao i zaštita radnika i njihovih prava. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

U Hrvatskoj cijepljena svaka četvrta odrasla osoba

OgPortal

Iz Jaškova krenula štrudlomanija na dva kotača, poznati bike bloger Dražen Breitenfeld: Ozaljski kraj ima sve predispozicije biti prepoznatljivo cikloturističko odredište

OgPortal

“Pandemija nije dobar trenutak zabrane rada”

OgPortal

8. svibnja – Svjetski dan Crvenog križa

OgPortal

U Ogulinu će biti postavljen vanjski stalni STEM postav

OgPortal

Indija: Rekordan broj umrlih, Tamil Nadu se zatvara

OgPortal