Splitska bolnica se reorganizira, vojska postavlja šatore

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split, dr. Julije Meštrović objavio je da je ova bolnica od danas reorganizirana kako bi zbrinula sve pacijente oboljele od Covida-19, kojih se ondje nalazi 84, od čega ih je petero na respiratoru. Dio bolničkih odjela je premješten i prenamijenjen, a ispred same bolnice na Križinama postavit će se šatori za opservaciju pristiglih pacijenata.
‘U postojećim i novim okolnostima reorganizirali smo se kako bismo zbrinuli sve pacijente oboljele od Covida i o njima skrbili na najbolji način, ali u isto vrijeme osigurali skrb svim ostalim bolesnicima’, kazao je Meštrović.

Kompletna Klinika za plućne bolesti tako je premještena s lokacije na Firulama na Križine, a uz nju borbi protiv koronavirusa namijenjeni su i svi kapaciteti Klinike za zarazne bolesti i Klinike za fizikalnu terapiju. Na ovaj način, kazao je Meštrović, radi se priprema i za predstojeću sezonu gripe.
Za liječenje pacijenata oboljelih od Covida-19 sada je osigurano oko 170 postelja, a po riječima ravnatelja bolnice, u svakom trenutku na raspolaganju je i najmanje 40 respiratora.’Na ovom mjestu (parkiralištu ispred bolnice Križine, op.a.) očekujemo postavljanje šatora i zahvaljujem predstavnicima Hrvatske vojske na sjajnoj suradnji, kao i svim liječnicima, medicinskim sestrama i ostalom osoblju koje savjesno i požrtvovno obavlja svoje zadatke’, dodao je Meštrović. Rekao je i da, usprkos određenom broju zaraženih medicinskih djelatnika i onih koji su u samoizolaciji, bolnički sustav zasad normalno funkcionira.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u protekla 24 sata otkriveno je 114 novooboljelih, od ukupno 820 obrađenih testova. Ukupno 1490 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 84 na COVID-19 pozitivne osobe u KBC-u Split dok se pet osoba nalazi na respiratoru. Dvije osobe su preminule u protekla 24 sata.(Tportal)

Facebook Comments