Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Vučić i Hoti pregovaraju u Bijeloj kući

Pod pokroviteljstvom američke administracije, u Washingtonu danas počinju dvodnevni razgovori srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdullaha Hotija.

U Bijeloj kući domaćini će im biti poseban savjetnik američkog predsjednika za dijalog Prištine i Beograda Richard Grenell te savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien.
Aleksandra Vučića i Avdullaha Hotija u Washingtonu je dočekala dobrodošlica Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost. U poruci objavljenoj na Twitteru Robert O’Brien poručio je kako će predanost dvaju čelnika dijalogu koristiti i Srbiji i Kosovu.

Na brifingu za novinare uoči sastanka, Bijela je kuća objavila kako će u fokusu razgovora biti ekonomija i implementacija triju ranije postignutih gospodarskih sporazuma.

Bez obzira na medijske spekulacije, Sjedinjene Američke Države nemaju tajni plan. Naša je poruka: ukoliko želite američku potporu, dolare za razvoj, mora postojati napredak na ekonomskom planu, kazao je neimenovani visoki dužnosnik aktualne administracije.

Naglasio je da tijekom dosadašnjih pregovora pod američkim pokroviteljstvom nije bilo razgovora o razmjeni teritorija. Sjedinjene Države ta pitanja ostavljaju dvjema stranama koje pregovaraju.

Još nije poznato hoće li se na pregovorima osobno pojaviti predsjednik Donald Trump koji u četvrtak poslijepodne sudjeluje na izbornom skupu u Pennsylvaniji. Za takav scenarij potreban je bitan pomak u odnosima između Srbije i Kosova, jer bi to bio i vanjskopolitički uspjeh Donalda Trumpa dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora u Americi. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

U Hrvatskoj cijepljena svaka četvrta odrasla osoba

OgPortal

Iz Jaškova krenula štrudlomanija na dva kotača, poznati bike bloger Dražen Breitenfeld: Ozaljski kraj ima sve predispozicije biti prepoznatljivo cikloturističko odredište

OgPortal

“Pandemija nije dobar trenutak zabrane rada”

OgPortal

8. svibnja – Svjetski dan Crvenog križa

OgPortal

U Ogulinu će biti postavljen vanjski stalni STEM postav

OgPortal

Indija: Rekordan broj umrlih, Tamil Nadu se zatvara

OgPortal