Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zadnji radni dan prije početka nove školske godine

Danas je zadnji radni dan prije početka nove školske godine u Hrvatskoj, koja kreće u ponedjeljak, 7. rujna, u uvjetima epidemije koronavirusa.
Odlukom Vlade jučer je kroz predviđena tri modela uređeno odvijanje nastave u osnovnim i srednjim školama te visokim učilištima, kao i rad ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja u idućoj školskoj godini. Model A je odvijanje nastave u školi, Model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu), a Model C je nastava na daljinu.

O novoj školskoj godini jučer se raspravljalo i na virtualnom sastanku Hrvatske zajednice županija u kojemu je sudjelovao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te više od 30 župana, zamjenika i pročelnika zaduženih za pitanja školstva.

Fuchs je naglasio važnost prilagodbe novonastalim okolnostima te podsjetio na upute Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kao dodatnu potporu osnivačima i svim dionicima, Ministarstvo je uspostavilo pozivni centar te redovito objavljuje odgovore na često postavljena pitanja na službenim internetskim stranicama.

Uz to, na sastanku istaknuta je važnost pristupa od škole do škole, odnosno od županije do županije s obzirom na specifičnost epidemiološke situacije. Cilj je osigurati održavanje nastavnoga procesa uz tri osnovna pravila – nemiješanje različitih skupina, osiguranje potrebnog razmaka te održavanje higijene.

Uoči početka nove školske godine HRT je školstvu posvetio emisiju Ima li što novo u kojoj večeras u 20.05 sati na HTV-u 1, uz ministra Fuchsa, sudjeluju epidemiolozi, učitelji, roditelji i ravnatelji. Kakva su pravila, epidemiološke mjere kojih se svi moraju pridržavati, kako će izgledati nastava, što će biti s onima koji moraju u samoizolaciju, koliko će njih pratiti online nastavu, hoće li učitelji biti dodatno plaćeni – neka su od pitanja kojima će se emisija pozabaviti. (hrt.hr)