Tomislav Tomašević: Život saborskih zastupnika je dosta lagodan, hajka na influencere je pretjerana, a iza ‘Festivala slobode’ stoji desnica

Na zamolbu da usporedi rad u Saboru i Gradskoj skupštini, Tomislav Tomašević odgovorio je kako mu se čini da je život saborskih zastupnika dosta lagodan, javlja HRT.

‘Nisu svi saborski zastupnici jednako aktivni niti poznati, a plaća im je jednaka gradonačelniku Zagreba. Imaju imunitet, a nemaju ni pravnu odgovornost’, objasnio je. ‘Parlament je sveden na glasačku mašinu, no sada vidimo i primjere da možda može biti drugačije’, dodao je.

Komentirao je niz aktualnosti, pa tako i hajku na Influencere, koju – kaže – smatra pretjeranom. Za razvoj društvenih mreža, dodaje, nisu krivi mladi.’Svi koji žive od rada, a ne od kapitala, su radnici, rekao je. Moramo ići prema idealu stalnih zaposlenja, kako ne bi bio potkopan mirovinski sustav’, kazao je.

Smetaju mu termini poput “uhljeba” jer, kaže, pridonose negativnoj selekciji.

‘Ako stalno govoriš da je državna uprava loša, pridonosiš tomu da svatko tko je sposoban ne želi ondje raditi’, kazao je.

Za subotnju manifestaciju “Festival slobode” komentirao je da svatko ima pravo na prosvjed, no kaže da je nepravedan i neodgovoran prema zdravstvenim radnicima koji daju sve od sebe u koronakrizi.
‘U Berlinu protiv mjera prosvjeduju krajnja desnica i neonacisti. Vidjeli smo i kod nas tko je bio na prosvjedu – Hasanbegović, Vidović-Krišto… Na kraju, koje će biti epidemiološke posljedice prosvjeda’, pita.
Smatra da treba ograničavati pravo na prosvjed.

“Lockdown” pak ne zagovara i pozdravlja početak školske godine. Uputio je oštre kritike na organizaciju školstva u doba pandemije. Kaže da se o svemu trebalo promišljati puno ranije.

Iako se obrazovao u inozemstvu, vratio se u Hrvatsku “zbog iskonske želje da mijenja društvo u kojem je odrastao”.

‘I dalje smatram da je trebalo prvo izglasati Zakon o obnovi prije početka školske godine’, rekao je. Već bi, poentira, do sada neke škole možda bile obnovljene.
‘Platforma Možemo! zadovoljna je financijskim okvirom Zakona o obnovi, ali nismo zadovoljni institucionalnim okvirom. Podnijeli smo 33 amandmana i o njihovom prihvaćanju ovisit će kako ćemo glasati u petak’, rekao je.

Smiješno mu je, kaže, ako će netko reći da “Tomašević ide s HDZ-om” u slučaju da budu prihvaćeni njihovi amandmani.

Komentirajući ministra zdravstva Vilija Beroša, rekao je kako smatra da loše vodi Stožer jer, kaže, “postoje dvostruki standardi” te da se iz afere sa zamjenicom ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice vidi da bolnice vode stranački ljudi.

Na pitanje može li njihova parlamentarna borba rezultirati time da ih građani više ne doživljavaju kao pobunjenike, podsjetio je da su ulaskom u politiku rekli: Jednom nogom u institucijama, drugom na ulici.

‘Bili smo i u Gradskoj skupštini pa se nije ništa promijenilo. Ja sam i dalje na prosvjedima, vozim se javnim prijevozom’, dodao je. Tomašević će se kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika, ne vjeruje da će okupiti samo simpatizere ljevice “jer na lokalnim izborima nisu primarne svjetonazorske teme”.

‘Bitno mi je da Zagreb uđe u 21. stoljeće kao otvoreniji, dinamičniji, zeleniji i da ima bolju kvalitetu života’, rekao je Tomašević.

U utrci za gradonačelnika vidi rasipanje glasova na desnom spektru, barem pet.

‘Ako istraživanja pokažu da ne mogu pobijediti, otvoren sam da se na lijevom spektru sastanemo i dogovorimo o kandidatu, barem u 2. krugu. No vjerujem da mogu pobijediti i Bandića i HDZ-ovog kandidata.’ (Tportal)

Facebook Comments