Plenković: Otvaranjem granica ostvarili smo turističku sezonu bolju od konkurenata. Taj potez je bio dobar i mudar, ponovio bih ga

Danas se u Zagrebu održava se 15. konvencija hrvatskih izvoznika pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH i uz sudjelovanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Uz predsjednika Vlade bit će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar obrane Mario Banožić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.
Plenković je u svom govoru istaknuo kako robni izvoz Hrvatske u proteklih desetak godina konstantno raste i kako je to postignuće impresivno.

‘Poduzeća su to koja ulažu najviše u istraživanje i razvoj, ostvaruju tri četvrtine dobiti u Hrvatskoj. Kada se to sve zbroji znamo što sve to znači za hrvatski izvoz. Mi smo u cijelom prošlom mandatu, četiri godine, imali krizno upravljanje, pretežito u gospodarstvou. Imali smo krizu u Agrokoru, brodogradilišta i niz drugih poduzeća kojima je trebalo restrukturiranje, a mandat smo završili s potresom u Zagrebu’, rekao je Plenković i nastavio:’Unatoč tome ostvarili smo temeljne zadaće iz 2016. BDP je rastao, bili smo viši po rastu BDP od prosjeka Europske unije, rasteretili smo poduzetnike i građane za devet milijardi kuna’ istaknuo je premijer i poručio:
‘Donijeli smo tri akcijska plana za uklanjanje administrativnih optećenje od 2,7 milijardi kuna i stvorili predvidivi pravni i fiskalni okvir. Zbog toga smo krizu u 2020. dočekali spremni i otporniji’.

Plenković je i rekao kako Hrvatska danas ima investicijski kreditni rejting koji je važan za privlačenje stranih investicija.

‘Rejting je presudan i za naš ulazak u europski tečajni mehanizam čime se dodatno potvrđuje snaga našeg gospodarstva. Mjerama na početku krize osigurali smo likvidnost poduzećima za ublažavanja posljedica pandemije. Unatoč krizi, imamo milijun i pol ljudi koji rade i 150.000 nezaposlenih. Pravodobnim otvaranjem, kalkuliranim rizikom kao što sam rekao u intervjuu CNN-u ostvarili smo i znatno bolju turističku sezonu od očekivanja. Taj potez je bio dobar, mudar i opravdan, ponovio bi ga’, istaknuo je.

Gospodarska politika Vlade, kaže Plenković ima dva pravca: oporavak gospodarstva i cjelokupnu transformaciju. ‘Kriza je prilika i mi smo spremni djelovati da ostvarimo ideju koju smo u kampanji iskazali, a to je prehrambena i energetska suverenost te povećani izvoz.

‘Mi se dobro razumijemo’, poručio je zaključno premijer izvoznicima i rekao: ‘Naša je ključna poruka da politika, instucije i vlast moraju osigurati najosnovniju stvar – stabilnost. Izbore smo proveli u najboljem mogućem trenutku i s poslovnog aspekta izgleda kao da ih uopće nije bilo. Što je zemlja stabilnija, što ima manje problema, to je vaš posao lakši’.(tportal)

Facebook Comments