Potpuni fijasko vladine aplikacije za praćenje korone, beskorisna je

 

KRAJEM srpnja u Ministarstvu zdravstva pomalo pompozno predstavljena je aplikacija Stop Covid 19, koja je preko pametnih telefona trebala registrirati kontakte zaraženih osoba i epidemiolozima pomoći u suzbijanju pandemije.

“Ne radi ništa posebno”
“Instalirali su mi je. Zasad ne radi ništa posebno”, rekao je premijer Andrej Plenković 28. srpnja. Ako aplikacija još uvijek postoji na premijerovom telefonu ona je prilično usamljena i nema baš s kime komunicirati, odnosno i dalje ne radi ništa posebno. Preciznije bi, zapravo, bilo reći da ne radi baš ništa.

Prema podacima stranice Sensor Tower koja prati broj preuzimanja i instaliranja neke aplikacije, hrvatski Stop Covid 19 preuzelo je manje od 15 tisuća ljudi. U Hrvatskoj, podsjećamo, ima više od 4 milijuna aktivnih mobilnih telefona (više nego stanovnika), što znači da je aplikaciju preuzelo i instaliralo manje od 2 posto korisnika mobitela. Kada je lansirana govorilo se da je treba koristiti najmanje 60 posto stanovništva da bi dala ikakve rezultate.

Kasni i alarmira na lažno pozitivne kontakte
“Ta aplikacija služi samo da bi se pokazalo da se nešto radi. U stvarnosti je potpuno beskorisna”, rekao je za Index informatički stručnjak i konzultant Marko Rakar. On je još pri najavama aplikacije upozoravao na brojne tehničke probleme koji onemogućavaju korisnost aplikacije. Najvažniji je pritom što ona značajno kasni za zarazom i što alarmira na lažno pozitivne kontakte.

“Epidemiolozi u svijetu kažu da im nešto vrijedi dojava o kontaktu nakon najviše pet dana. Sve nakon toga je besmisleno. Ovakve aplikacije dojavljuju i nakon 15 dana, što nikome ne koristi. Drugi su problem lažno pozitivni kontakti. Vi se možete voziti u gužvi pokraj drugog automobila u kojem je netko zaražen i aplikacija će vas prepoznati kao kontakt, a između vas su dva stakla automobila”, rekao je Rakar.

Beroš prijetio obaveznom instalacijom
No svi problemi, na koje se od početka ukazivalo, nisu obeshrabrili ministra zdravstva Vilija Beroša. On je prije mjesec dana najavio da bi aplikacija mogla postati obavezna.

“Ukoliko se stanje pogorša, ne samo da će ova aplikacija postati obavezna nego će i drugi niz mjera postati normalna okolnost”, rekao je Beroš ne precizirajući kako bi to izveo i prisilio građane da instaliraju njegovu aplikaciju te da je zaista i koriste. Čak i da postoji način za prisilno instaliranje, na većini telefona aplikacija ne bi radila.
“Da bi radila, mora biti instalirana najnovija verzija operativnog sustava, a velika većina telefona u Hrvatskoj ih nema”, objasnio je Rakar nepremostivu prepreku pokušaja tehnološke borbe s pandemijom. Pa i kada bi se i taj problem otklonio, opet bismo se vratili na njeno kašnjenje u odnosu na zarazu i lažno pozitivne rezultate te bi i dalje bila potpuno neupotrebljiva. Samo bi se činilo da odgovorni nešto posebno rade. (jutarnji.hr)

Facebook Comments